Gazdaság

2013.12.12. 15:50

Az elvált szülőknek is jár majd a kedvezmény

Székesfehérvár – A tucatnyi adónemet, illetékeket, járulékokat érintő jövő évi adóváltozásokról tartott előadást Wallerné Fuit Anikó, NAV Közép-dunántúli Regionlis Adóigazgatóság Tájékoztatási osztályvezetője.

Miskei Anita

A Gazdaság Házában Wallerné Fuit Anikó a többségében 2014. január elsejétől életbe lépő adójogszabály változásokról – ezen belül: a társasági adó, SZJA, ÁFA, ART, járulékok, kisadózó vállalkozások tételes adója TB és szociális hozzájárulás, illetékek – tartott előadást.

A jogszabály változásokról összefoglaló, átfogó információkat adott annak érdekében, hogy a vállalkozások meg tudják tenni a következő évre a szükséges előkészületeket, még decemberben január elején elvégezhessék a legsürgősebb teendőket. – A legfontosabb változás 2014-től az SZJA-ban, hogy az adókedvezmény az alacsony keresetűeknél kiterjeszthető a társadalombiztosítási adókedvezményre. A családi adókedvezmény mértéke nem változott vagyis az egy és két gyermekesek esetében az adóalap gyermekenként 62500 forinttal csökkenthető havonta, míg a három és több gyermekesek adóalap–kedvezménye továbbra is 206.250 forint.

Wallerné Fuit Anikó, fotó: Koppán Viktor

Új elem viszont, hogy megosztott gyermekfelügyelet esetében az elvált szülők fele–fele mértékben érvényesthetik adókedvezményüket – emelte ki az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó változást a szakember. Kiemelte, januártól bővül az adómentes juttatások köre: összeghatár nélkül adhat – akár a munkáltató is – belépőjegyeket sportrendezvényre.

A kulturális szolgáltatásoknál megmarad az 50 ezer forintos határ, ugyanakkor ez inkább a színházi előadásokra vehető igénybe, a mozijegy továbbra sem adható adómentesen. Jelentős, sokaknak segítő módosítás, hogy a lakáscélú vissza nem térítendő támogatás is kibővül, úgy hogy az akár hiteltörlesztésre is fordítható. Változnak a nyugdíjbiztosításokra igénybe vehető adókedvezmények is, újdonság, hogy a magánszemély által fizetett nyugdíjbiztosítási díj 20 százaléka, maximum évi 130 ezer forint adótámogatás igénybe vehető. Eddig csak az önkéntes nyugdíjpénztárba fizetett megtakarítások után lehetett érvényesíteni ezt az adókedvezményt – januártól azonban e kedvezmény kiterjed a nyugdíjbiztosításokra is. Ugyanakkor az adózó a biztosítások, önkéntes pénztári befizetések után összesen 280 ezer forintos adókedvezményt vehet igénybe – hangsúlyozta az osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!