Gazdaság

2015.02.09. 14:05

Amikor a lakás alku tárgya

Az ingatlanszakértők reményei szerint nem áll meg a gyorsuló növekedés az ingatlanpiacon. Az egyébként általában gyenge első hónapokhoz képest 9 ezernél is több adás-vétellel indult az idei év, ami a válság utáni legerősebb adat.

S. Töttő Rita

Egyedül 2012. januárja volt intenzívebb a lakáseladások terén, mint a mostani, de akkor a végtörlesztés átmeneti növekedést okozott hangsúlyozta Kollár Tamás ingatlanértékesítési vezető, aki cége felmérései alapján elárulta: a mostani adat azonban már a tavalyi élénkülés folytatásának tekinthető. Az idei január így a tavalyihoz képest több mint másfélszeres forgalmat jelent.

S hogy milyen reményekkel vágnak az ingatlanosok az idei esztendőbe? Ha csak a szokásos szezonalitást vennénk alapul, akkor az idei évi forgalom megcélozhatja a 140 ezres adás-vételi darabszámot. Idén azonban több külső tényező is alakíthatja a piacot, úgymint például a banki elszámoltatás, forintosítás, monetáris politika, vagy akár az új szocpol is, de a banki hitel-kihelyezési nyomás is hasonlóan hatással lehet a továbbiakra teszi hozzá a szakértő, aki már a tavalyi első félév adatai alapján kijelentette, hogy növekvő pályán van az ingatlanpiaci forgalom, s lásd, igaza lett. A tavalyi esztendőben látható jelenségek tovább erősödnek idén is, vagyis: emelkedik a fővárosi ingatlanok és a nyugat-magyarországi tégla lakások ára, A megye ingatlanárai országos szinten erős közepesnek mondhatók, s ez az idén is tovább erősödik. Kollár elárulta: januárban a keleti országrészben 128-, nyugaton viszont 139 ezer forintos négyzetméteráron vették a paneleket. Ugyanezt a típust Pesten 202, Budán 238 ezres átlagon vásárolták. A téglaépítésű lakásokért keleten 155-, nyugaton 173 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, a pesti oldalon már 223-at, a Belvárosban 346-ot és Budán kereken 360 ezret.

Az alku az ingatlanpiacon szinte mindig reális része az adás-vételnek, sőt, az árba eleve belekalkulálják az eladók (és a vevők is).

Ezt mutatják a tavalyi felmérések is, amelyeket érdemes idén is alapul venni - teszi hozzá Kollár Tamás. Vagyis egy budapesti panel esetében a vásárlók átlag 3 százalékot tudtak alkudni az árból. Vidéken ugyan alacsonyabb ez az adat, azaz 2 százalék, de mégsem elhanyagolható, ahogy a téglalakások esetében sem, ahol egy budapesti üzlet esetén 4, egy vidéki adás-vételnél 6 százalékot csökkent így az eladási ár. A vevők általában a családi házak esetében tudtak legjobban alkudozni: Budapesten átlag 9 százalékot, vidéken 10 százalékot sikerült lefaragni még az árból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!