Gazdaság

2013.07.03. 13:34

A változás miatt nem dőlhetnek hátra a bérelszámolók

Éppen egy évvel a legutóbbi módosítást követően ismét év közben kell átprogramozni a vállalatok bérprogramjait.

Klecska Ernő

A július 1-től változó Munka Törvénykönyve, bérszámfejtés rendjét érintő rendelkezései augusztus 1-től lépnek hatályba. A számításkor az órabéres munkavállalók havi munkabérét nem a 174 órás átalányértékkel, hanem hónapról hónapra változó óraszámmal kell majd elszámolni munkaidőkeret alkalmazása esetén. Mindez nagyfokú körültekintést követel meg a cégek bérelszámolóitól, hiszen a távolléti díj számítási szabályaival ellentétben, ezen szabályok betartását továbbra is vizsgálhatja a munkaügyi ellenőrzés – figyelmeztet a BDO.

A munkaidőkeretben foglalkoztatott órabéres munkavállalók havi munkabérének megállapítása során a jövőben nem fix értékkel, hanem havonta változó óraszámmal – augusztusban például 168 órával – kell elszámolni az egy hónapra jutó munkabért.

– Az eddigi 174 órás átalányértéknek köszönhetően a bérprogramok eddig hónapról hónapra változatlan összeget számoltak el a munkaidőkeretben foglalkoztatott órabéres munkavállalóknak, hasonlóan a havibéresek átalánydíjazásához. Tény, hogy eddig is külön elszámolási rendszert kellett alkalmazni az óra és havibéreseknél, de az új szabályozás alapján a bérprogramokat majdnem mindenhol át kell majd állítani – ismerteti az új szabályok által generált problémákat Máriás Attila, a BDO Magyarország vezető munkaügyi tanácsadója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!