Gazdaság

2009.04.10. 02:27

A válság miatt borból is kevesebbet vásároltak

Mór - A válság a borászatot is sújtja: nehezebben lehet az idén eladni a minőségi nedűt, mint tavaly ilyenkor. A termelők jó része az együttműködésben látná a kiutat.

Tóth Péter

Húsvét idején lendül fel először igazán a borkereskedelem, idén az első három hónapban azonban országosan a negyedével csökkent az eladott mennyiség a tavalyi évhez képest. A gazdasági válság nemhogy elkerülné, de igen érzékenyen érinti a borászatot, az üzletekben, éttermekben kevesebben fizetik meg az értékes nedűt, mint ezelőtt. Sokak szerint a bővülő marketing javíthatna a helyzeten, a jó minőségű borokat legalábbis közel kell hozni a potenciális fogyasztókhoz.

A legnehezebb helyzetben a kistermelők vannak. A palackozásnál talán csak az értékesítés a nehezebb, összefogás nélkül nehezen lehet fejleszteni a vállalkozást. A móri borvidék területén is a reklámozás megszervezésében gondolkodnak, legalább, hogy messze földön is újra ismertté tegyék az ezerjó nevet. A lehetőségek szűkösek, bizonytalan, hogy miként alakul meg a helyi turisztikai egyesület, amely hangsúlyosan épp a borok marketingjét vállalná fel.

A pincék ajtajai mindenhol nyitva vannak Móron - így véli Lincz István, a Széchenyi Viktor-díjjal frissen kitüntetett borász, mikor a helyi együttműködésről kérdezem. A minap épp arról tárgyaltak, hogyan tudnák közösen beszerezni a kártevők elleni szert, hogy a nagy tételhez alacsonyabb áron juthassanak hozzá. Hasznára lenne a borvidéknek egy közös raktárhely, másrészt azonban több korlátba ütköznek. Móron az értékek nem kis része az állami vagyonkezelő tulajdonában van, s mivel a borászok bérlik a területeket, nincs meg az az előnyük, amit tulajdonosként élvezhetnének. Lincz István szerint az Alföldön, ahol a rendszerváltás előtt jónéhány borászati szakszövetkezet működött, talán kevesebb a rossz beidegződés a szövetkezést illetően. A móri borvidék kis területű, már csak ezért sem könnyű fellendíteni a forgalmat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!