Döbbenet! A többség nem eszik gyümölcsöt

2018.12.17. 07:15

A (magyar) alma fogyasztását népszerűsítették Fehérváron

A megyeszékhelyre érkezett a (hazai) alma fogyasztását ösztönző kampány. A célkitűzésekről szombaton a Jancsárkertben tartottak sajtótájékoztatót.

B. Kiss László

A magyar népességnek mindössze 30 százaléka fogyaszt gyümölcsöt rendszeresen

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Akár megdöbbentőnek is lehetne nevezni azt a tényt, amelyről Varga Imre István, a Nemzeti Agrárkamara Fejér megyei szervezetének elnöke számolt be a fehérvári termelői piacon tartott sajtótájékoztatón. Eszerint a magyar népességnek mindössze 30 százaléka fogyaszt gyümölcsöt rendszeresen. Az agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Agrármarketing Centrum és a FruitVeB, azaz a zöldség és gyümölcs terméktanács az ősszel indította útjára az Alma, a természet oltalma elnevezésű kampányát, amely az alma fogyasztásának ösztönzését célozza – tudtuk meg a NAK megyei elnökétől. Az alma rendkívül egészséges gyümölcs, amelynek számos jótékony élettani hatása van. A kampány célja, hogy a hazai termelőket és a fogyasztókat összehozza, az ízletes gyümölcs iránti keresletet ösztönözze, ezáltal segítve a családi gazdaságok piacon maradását – mondta el Varga Imre István.

Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő, a városi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón üdvözölte a kezdeményezést, és hangsúlyozta: az alma azért ideális vitaminbomba, mert nem szezonális termék, az év nagyobb részében kapható.

A magyar népességnek mindössze 30 százaléka fogyaszt gyümölcsöt rendszeresen
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A sajtótájékoztatónak a Balatoni úton található termelői piac adott otthont. A piacot működtető egyesület elnöke, Schultz György szavaiból kitűnt: az elmúlt öt évben több mint 300 piacnapot tartottak. A megyében is kiváló almatermesztők találhatók, egyikük a magyaralmási Németh családi gazdaság, amely bekapcsolódott a kampányba.

A kampány részeként szombaton gerillakóstoltatásban volt része a Jancsárkert látogatóinak. A fonott kosárból a magyaralmási család tagjai hordták körbe és kínálták a kéthektáros almásban termett gyümölcsöt. Németh Andrea lapunknak elmondta: édesapja telepítette 24 éve az almáskertet, ő pedig immáron tíz éve dolgozik a családi gazdaságban. A munkából már részt vállalnak az ő gyerekei is, akik közül a nagyobbik leány növényorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában