Gazdaság

2014.06.12. 15:44

5 millió tonna búza érik a magyar földeken

Martonvásár – A helyi kutatók eredményeiről, s az országos terméskilátásokról is szóltak a félévszázados hagyomány szerint megtartott kalászos szakmai napon és szántóföldi fajtabemutatón. Hazánkban bőséges és jó minőségű búzatermés ígérkezik, jut belőle bőven kivitelre is.

Zsohár Melinda

A helyi kutatók által nemesített új búzafajták ellenálltak a sárgarozsda-járványnak – számolt be Bedő Zoltán főigazgató a mintegy négyszáz fős szakmai hallgatóságnak a friss eredményről. Az idei enyhe tél következtében ütötte fel a fejét a megszokottnál nagyobb mértékben ez a kalászosokban kárt okozó gombabetegség, amely országszerte megsárgította a gabonatáblákat. A Martonvásáron nemesített Mv Kolompos, Nádor, Pengő és Krajcár fantázianevű fajták azonban minimálisan fertőződtek meg, köszönhetően a fajtatulajdonságoknak, s a technológiáknak. Ezen államilag is elismert fajták közül a Kolompos már a köztermesztésben is jelen van, a többieket egyelőre még szaporítják a vetőmagigények szerint.

A martonvásári Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézete (MTA ATK MGI) aratás előtt rendszeresen megtartja szakmai napját és kalászos bemutatóját, nagy érdeklődés mellett.  Az itt az elhangzott információk iránymutatóak mind az agrárium, mind a gabonapiaci kilátások területén. Idén jó gabonatermés várható, nem lesznek sem ellátási, sem értékesítési problémák – mondta el Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke. Búzából mintegy ötmillió tonna betakarítására van csaknem biztos kilátás, további 2,5 millió tonna őszi árpát, tritikálét, rozsot és zabot várnak egyéb gabonákból.

Fotó: Vécsy Attila

A kukorica „még sokat alszik künn” a törésig, hangsúlyozta Bedő Zoltán, egyelőre afelől nem jósolnak. Az elmúlt szezonban búzából 2,7 millió tonnát exportáltak Magyarországról, az idén 3 millió tonnát terveznek eladni a külpiacokon. Világszerte nő az igény a búza iránt, Kína is a búzát preferálja a rizs rovására, miként India is. Az Európai Unió engedélyezte az ukrajnai búza behozatalát az EU-ba, de ez nem zavarta meg a megszokott piaci rendet, s nem veszélyezteti a magyar eladást sem, hangzott el az előadáson. Az árak ma már nem csökkenthetők tovább, aki túl olcsón kínálja gabonáját, nem képes előállítani a kívánt minőséget – utalt a piaci játszmák természetes akadályaira Németh Tamás, az MTA agrártudományok osztályának elnöke. A világkereskedelemben „hegedűművészek játszanak”, utalt képes beszéddel a búzatermesztői színvonalra és a piaci jelenlétre Németh Tamás. A nagy búzatermesztők: Argentína, USA, Kanada és az EU gazdálkodói a jó minőség felé tendálnak. Magyarország ebből kicsiny, ám fontos szerepet vívott ki magának ebben a sorban, tette hozzá.

A gabonapiaci tendenciákról Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége főtitkára beszélt, a martonvásári kalászos gabonafajták köztermesztésben elfoglalt helyéről Láng László, az MTA ATK MGI tudományos osztályvezetője. Az intézet hibridkukorica-nemesítés eredményeiről Marton L. Csaba tudományos osztályvezető számolt be, a trágyázási kísérletekről Árendás Tamás tudományos főmunkatárs, a szaktanácsadói rendszerről Lehoczky Éva, a Talajtani és Agrokémiai Intézet igazgatója beszélt. Abban valamennyi szakember megegyezik, hogy ma már az agrárgazdálkodónak mind a terület művelésében, mind az alkalmazott technológiában, s a piaci ismeretekben profinak kell lennie, hogy állja a versenyt és az egyre magasabb igényeknek megfeleljen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!