Pénzügyminisztérium

2021.12.01. 17:00

Erős gazdasági növekedést vár Magyarországon az OECD

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a legfrissebb, szerdán publikált 'Economic Outlook' című kiadványában – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán az MTI-vel.

A PM közleménye szerint az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.

A magyar gazdaság növekedésének motorja a beruházások és a fogyasztás lehet, amit tovább támogathat a munkanélküliség folyamatos csökkenése, a visszapattanást segítette a gyors oltási program és a korai nyitás – vélik az OECD szakértői, akik 2021-ben 7,5 százalékos költségvetési hiányt jeleznek előre, és a fiskális politika fokozatos konszolidálódására számítanak 2023-ig – áll a közleményben.

A szakértők azt írják: évente közel 2 százalékpontos csökkenés várható az államháztartási hiány mértékében. Az államadósság tekintetében szintén csökkenő pályával számol a dokumentum.

A tanulmány szerint a világgazdaság teljesítménye 2021-ben a korábbi előrejelzéshez képest némileg alacsonyabban, ám még mindig magas, 5,6 százalékos szinten alakul, míg a következő két év lassabb, de továbbra is érdemi növekedési időszakot hozhat. A kiadvány rögzíti: a fiskális ösztönző csomagok világszerte elkerülhetetlenek voltak, a kormányzati intézkedések mérsékelték a Covid-19 válság negatív hatásait – áll a közleményben.

A szakértők hozzáteszik: a fejlett gazdaságok várhatóan 2023-ra érik el a válság előtti teljesítmény szintjüket, azonban az elkövetkezendő időszakban komoly egyensúlyi problémákkal kell megküzdeniük. A dokumentum szerint az eltérő átoltottsági szint a helyreállítás folyamatát a fejlett- és a feltörekvő piacok gazdaságai között egyenlőtlenné teheti – írta a PM.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!