Energiaügy

2020.01.27. 16:09

2021 végén már jöhet gáz a Török Áramlaton keresztül Magyarországra

Bulgária, Szerbia és Magyarország irányába folytatódik a vezeték bővítése.

Vecsés, 2017. január 10. Egy dolgozó a gáz nyomását ellenőrzi az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. Magyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást, mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján. A rendkívüli hideg időjárás miatt a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak, körülbelül 87 millió köbmétert fogyaszt az ország. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Először 2021 végén, 2022 elején jöhet gáz a Török Áramlat nevű gázvezetéken keresztül Magyarországra

mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár elmondta, a gázvezeték Oroszországot köti össze közvetlenül Törökországgal a tenger alatt.

A Török Áramlat amely megépítésének első szakasza már lezárult célja az is, hogy kikerülje Ukrajnát.

A vezeték bővítése Bulgária, Szerbia és Magyarország irányába folytatódik tette hozzá.

Kitért arra is, Magyarország jelenleg nyugati irányból Ausztrián keresztül vehet földgázt, ahová délről, például Észak-Afrikából érkezik az energiahordozó. Az európai piacra még Norvégiából jön jelentős mennyiségben a nyersanyag.

A másik alternatíva a cseppfolyós földgáz, amely számos fogadóterminálon keresztül jelenhet meg az európai piacon mondta Kaderják Péter.

Hozzáfűzte, a Horvátországban épülő, cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas terminálon keresztül is közvetlenül juthatna a magyar piacra az energiahordozóból.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!