Foglalkoztatás

2019.04.05. 13:31

Hamarosan az osztrákok ingázhatnak Pozsonyba dolgozni

Pozsony és Bécs a két legközelebb fekvő főváros egész Európában. A jobb együttműködés megoldhatná mindkettőjük gazdasági problémáit. Pozsony segíthetne Bécsnek visszaszorítani fiataljai körében a munkanélküliségét, az osztrák metropolisz pedig enyhíthetné a nyugat-szlovákiai munkaerőhiányt.

Mindezt Mario Holzer osztrák közgazdász, a bécsi közgazdasági tanulmányok intézetének (WIIW, Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche) ügyvezetője nyilatkozta – írja hírösszefoglalójában a V4 Agency.

- A pozsonyi régió problémája a munkaerőhiány. Ennek oka, hogy Szlovákiában egyre csökken a produktív korban lévő népesség aránya. A következő évtizedekben az aktívak aránya akár a harmadával is csökkenhet. Bécsnek viszont gondot okoz a fiatalok közötti magas munkanélküliség. Eddig inkább Szlovákiából jártak Bécsbe dolgozni, de a jelenlegi fejlődést és trendeket figyelembe véve el tudok képzelni egy fordított folyamatot is. Mégpedig azt, hogy a fiatal osztrákok fognak Szlovákiába ingázni. Ezzel megoldódna Nyugat-Szlovákiának a munkaerőhiányból fakadó problémája – magyarázta Mario Holzer.

A két városnak az elmúlt évtizedekben más-más folyamatokkal kellett szembenéznie. – Bécsben érzékelhető a populáció erőteljes növekedése. Míg harminc évvel ezelőtt Bécsnek 1,5 millió lakosa volt, ma már közelíti a kétmilliós határt. Több tanulmány bizonyítja, hogy a város magas életszínvonala vonzza a fiatalokat. Pozsony ezzel ellentétben nem demográfiailag, hanem gazdaságilag fejlődik rohamosan. A pénzügyi válság előtt a szlovák főváros éves növekedése többször is elérte a 20-25 százalékot, ami nagyon magas érték. Ma az egy főre vetített GDP-mutató alapján Pozsony Európa egyik legerősebb régiójának számít – figyelmeztetett az osztrák közgazdász.

Holzer azt azért megjegyezte, hogy „problémát okozhat a nominális bérekben tapasztalható különbség”. De a pozsonyi régió gyors gazdasági növekedését tekintve várható, hogy ez a mutató 2030-ra kiegyenlítődik. Így tíz éven belül lesz értelme Pozsonyba járni dolgozni, és Bécsben élni.

A bécsi WIIW intézet gyakran foglalkozik Kelet-Közép-Európa kérdéseivel, és több javaslatot is megfogalmazott. Például azt, hogy a kínai Új Selyemút program mintájára – amely a kínai gazdasági teret szeretné összekötni más földrészek gazdasági tereivel – Európának is ki kellene alakítania a maga Selyemútját. Értelmezésük szerint ez erőteljesebb infrastrukturális összeköttetések kialakítását jelentené Nyugat- és Kelet-Európa között. A javaslat a beruházások következtében gazdasági fellendülést hozhat, és akár azt is, hogy ezzel Bécs az új összeköttetések csomópontjává válhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!