Gazdaság

2017.06.05. 10:45

"Ausztriában sem példa nélküli, hogy több gazdának közös gépe van"

Folyamatosan bővül a mezőgazdasági gépek piaca, a családi gazdaságok pedig - úgy tűnik - rá vannak utalva az integrációra.

B. Kiss László

Mintegy 155 milliárd forint értékben talált gazdára a tavalyi évben új mezőgazdasági eszköz, illetve gép. Az idén – erre lehet következtetni az eddigi adatokból – várhatóan 165 milliárd forintra növekszik ez a piac – ezt Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke mondta el, amikor interjút készítettünk vele az ország legnagyobb agrárexpóján.

Az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow elnevezésű rendezvényt a múlt héten tartották Fejér megyében, az ötven focipályát kitevő kiállítási területnek a Mezőfalvai Zrt. adott helyet. A gépvásárlási kedv valamelyest minden évben növekszik, amibe két dolog játszik közre. Egyrészt az ágazat javuló jövedelmezősége, másrészt annak a felismerése, hogy az új gépekkel hatékonyabbá tehető a termelés – mondta el az FMH-nak nyilatkozva Harsányi Zsolt.

A 400 ezer euróba kerülő kombájn megvásárlására jellemzően azoknak van pénze, akik több ezer hektáron gazdálkodnak. A 12,5 méter széles vágóasztallal rendelkező gép hihetetlen teljesítményre képes, aki megvásárolja, általában bankhitelből teszi ezt. De új gépet, nem csak a nagyüzemek szereznek be, a családi gazdaságok 200-250 eurós kombájnt vesznek, amit – a hat-nyolc fős vállalkozás esetén – ezer hektáron használnak.

Több tucatnyi hasonló mezőgazdasági gépmonstrum volt látható a mezőfalvai agrárexpón Fotó: B. Kiss László

A mezőgazdasági gépforgalmazók szövetségének elnöke szerint például epret, vagy más kertészeti kultúrát 5-10 hektáron is lehet versenyképesen termelni, a szántóföldi növénytermesztés azonban, a mezőfalvai agrárexpón bemutatott gépeknek köszönhetően a nagy táblákon az igazán hatékony.

A kisüzemek, a családi gazdaságok hazánkban a mezőgazdasági hasznosítású földterület kevesebb mint 60 százalékát művelik. Ez az arány azonban növekszik, a kormányzat célkitűzése a 80 százalék a húszhoz arány elérése – ez már Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke mondta el lapunknak, akit ugyancsak Mezőfalván interjúvoltunk meg. A birtokstruktúra átalakítása ugyanakkor nem jelentheti a színvonal csökkenését.

Ezért is fontos az ilyen agrárexpók rendezése, mert ezek a naprakész tudást közvetítik. Márpedig az, hogy a gazdák fejében levő tudás meghatározza, hogy mennyire lesznek versenyképesek – hangsúlyozta a NAK elnöke. Sok családi gazdaság is képes már új gépeket vásárolni, de az integráció még többeknek nyújtana lehetőséget erre. Ausztriában sem példa nélküli, hogy több gazda közösen birtokol egy gépet – mondta el Győrffy Balázs. A kamara egyébként már előállt azzal az integrációval kapcsolatos koncepcióval, ami a fenntartható teszi azt a modellt, ami a célkitűzés. Azt, hogy a családi gazdaságok képezzék a magyar vidék gerincét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!