Gazdaság

2017.06.17. 17:33

Kiválónak ígérkezik idén a magyar dinnyetermés

AGRÁRIUM | Jövő héten már a boltokban, piacokon a hazai sárgadinnye, július elején pedig a görög. A termelők készek a magyar piac folyamatos ellátására minőségi dinnyével, a tartós meleg időnek köszönhetően pedig idén több magyar dinnye mehet exportra is – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Mediaworks-összeállítás

Magyarországon mintegy 2000 család foglalkozik dinnyetermesztéssel. Nagy mennyiségben a jövő héten a hazai sárgadinnye, majd július elején a békési és a baranyai görögdinnye, nem sokkal utána a tolnai, heves-jász­sági, azután pedig a szabolcsi görögdinnye kerül a piacra.

Magyarországon – alapve­tően a tavalyi kedvezőtlen időjárás miatt – idén 10 százalékkal csökkent a termőterület, ám a piac minőségi ellátására így is képesek a hazai termelők. A magyar piac évente 120–150 ezer tonna dinnyét vesz fel, az egy főre jutó fogyasztás évi 10-15 kiló, amit az időjárás jelentősen befolyásol.A termőkörzetek beszámolói alapján idén Magyarországon mintegy 5000 hektáron termelnek görögdinnyét.

Az öt nagy dinnyés tájkörzet közül a legnagyobb felületen, 1910 hektáron Békés megyében termelik, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg 1670, Tolna 512, a Heves-Jászság körzet 420, Baranya 175 hektárral követ. Emellett még 389 hektáron folyik dinnyetermelés. Országosan 200 ezer tonna körüli összterméssel számolhatunk ebben az évben.

A technológiai fejlődés jól nyomon követhető, egyes termőkörzetekben (Békésben, Tolnában, Baranyában, Heves-Jászságban) már szinte teljes mértékben oltott dinnyét, valamint új fajtatípusokat is – különleges, feketehéjú és sárgahúsú magnélküli dinnyét – termesztenek, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szintén terjednek a korszerű termelési módok.

A sárgadinnye esetében lényegesen kisebb volument termelünk, jelenleg 600 hektáron, főként Bács-Kiskunban és Békésben, mintegy 18 ezer tonnát.

2016-hoz képest csaknem 10 százalékkal nőtt a sárgadinnye termőterülete, a minőségi fejlődés itt is tapasztalható.

A hazai piac egyre nagyobb mennyiséget igényel sárgadinnyéből, a cél az, hogy az import csökkentésével egyre nagyobb szerepet kapjon a magyar sárgadinnye is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!