Gazdaság

2017.02.26. 19:55

Nő a kereslet és a kínálat is - Felfutóban a lakásépítés

Végre megmozdult a piac, számottevően több lakás épült múlt évben, mint tavalyelőtt.

MTI

Tavaly 9994 új lakás épült, 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 31 ezer 559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015-ösnek - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly az újonnan épített lakások száma valamennyi településtípusban nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az átlagosnál nagyobb mértékű, 49 százalékos volt az emelkedés a megyei jogú városokban és 44 százalékos Budapesten.

A kiadott új építési engedélyek alapján 87 százalékkal több, összesen 12 ezer 206 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott 6632 építési engedélyek száma 43 százalékkal emelkedett.

A kiadott lakásépítési engedélyek és bejelentések száma együtt 31 ezer 559 volt, ami több mint két és félszerese, ezen belül Budapesten közel háromszorosa az előző évinek.

A természetes személyek által épített lakások aránya 59-ről 49 százalékra esett, a vállalkozások által építetteké 39-ről 50 százalékra emelkedett.

A KSH szerint az új lakóépületek között 60-ról 51 százalékra csökkent a családi házban épült lakások aránya, míg a többszintes, többlakásos épületekben használatba vetteké 33-ról 42 százalékra nőtt.

Berobbant az új lakások piaca, az idén folytatódik a lakáspiac élénkülése, mivel az új lakások iránt továbbra is nagy a kereslet - kommentálták az MTI-nek nyilatkozó szakértők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a lakáspiac élénkülése egyértelműen a kormány otthonteremtési programjának köszönhető.

Balogh László, az egyik ingatlanforgalmazó portál vezető gazdasági szakértője kiemelte: a kiugró növekedés a kínálat és a kereslet jelentős emelkedésének is az eredménye, ugyanakkor még bőven van hova fejlődnie a lakáspiacnak. Az idei év első két hónapjában már az érdeklődők 23 százaléka keresett új lakást, míg egy évvel korábban arányuk 12 százalék volt. Az új lakások kínálata egy év alatt 68 százalékkal nőtt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabályozás 2019 végéig biztosít kedvezményes áfát az új lakásokra, utána már 27 százalékra emelkedhet, ez pedig drágulást generálhat. Árendás Gergely, egy ingatlanfejlesztő kft. ügyvezetője szerint a következő egy-két évben nagyobb számban piacra kerülő újépítésű lakások megjelenése miatt a lakáshitelezési szektorban további jelentős versenyre lehet számítani a bankok között, az egyre kedvezőbb hitelkonstrukciók, az alacsony kamatkörnyezet segíteni fogják mind a használati, mind a befektetési célú adásvételeket. Hozzátette: a termelést építőipari oldalon mind nagyobb mértékben nehezíti a megfelelő munkaerő hiánya.

Mester Nándor, egy másik ingatlanos portál vezető elemzője szerint látványosan megugrott a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) megvásárolható új és használt lakások és családi házak száma. Felhívta a figyelmet: a piacon lévő mintegy 300 kisebb-nagyobb lakásberuházás negyedénél a tervezetthez képest bizonyosan 3-6 hónappal később kezdhetik meg a kivitelezést, további 10-15 százaléknál pedig teljesen bizonytalanná válhat a kezdés az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt. Ha nem sikerül rövid időn belül akár külföldről is több ezer építőipari szakmunkást beállítani, nagyon komoly pénzügyi gondok keletkezhetnek az érintett vállalkozásoknál, hiszen sokuk törleszti a beruházásra felvett hitelt, miközben a lehetséges vevők elfordulnak tőlük. Fehérváron az idén mintegy ezer új lakás épül, kivétel nélkül magánerős beruházás keretében - ezt Mészáros Attila alpolgármester mondta el a minap. Ezek ára elég borsos, négyzetméterenként 300 ezer forinttól 400-450 ezer forintig terjedő áron kínálják őket. A fiataloknak így csak közvetve kínálnak megoldást a lakhatásra azáltal, hogy megüresednek az ide költözők panellakásai.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!