Gazdaság

2017.01.29. 15:00

Az agrárium seregszemléje

Budapest - Minden idők egyik legsikeresebb magyarországi agrárkiállítását zárta szombaton a Hungexpo.

Osváth Sarolta

A Budapesti Vásárközpontban január 25-28. között megrendezett 35. AGROmashEXPO-n és 7. AgrárgépShow-n, valamint a velük egy időben rendezett Magyar Kert és Szőlészet és Pincészet szakkiállításokon a tavalyinál is több látogató és kiállító volt jelen.

Az ország és a kelet-közép-európai térség legjelentősebb agrárkiállítását 45.000 látogató kereste fel. A 350 kiállító (köztük 36 külföldről érkezett) idén is a Vásárközpont teljes területét elfoglalta: 9 pavilonban és a hozzájuk tartozó szabad területen, összesen csaknem 40 ezer négyzetméteren mutatta be gépeit, fejlesztéseit.

Az enyingi műtrágyagyártó vállalkozás standja. Itt élénk érdeklődést tapasztaltak az expó sok ezernyi látogatója részéről
Fotó: Osváth Sarolta

A magyar mezőgazdaság 2010 óta folyamatosan nő, hat év alatt 55 százalékkal bővült, 2016-ban 2620 milliárd forint volt a kibocsátása - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kiállítás megnyitóján. A tárcavezető kiemelte az agrárium a magyar gazdaság motorja, nemcsak átvitt értelemben, hanem valóságosan is, mivel az elmúlt esztendőkben nőtt a gépesítettsége, műszaki színvonala, technológiai szintje.

Ebben a fejlődésben nagy szerepe volt a mezőgépgyártásnak és kereskedelemnek, ami az agrárium egyik fontos tartópillére - közölte. Fazekas Sándor úgy ítélte meg, hogy a mezőgépipar és gépkereskedelem idei kilátásai kedvezőek, 2017. a gépgyártók és a kereskedők számára is a növekedés éve lesz. Hozzátette, adottak a feltételek a magyar agrárium további fejlődéséhez, az elmúlt hat év következetes munkája erre jó alapot ad.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (Megfosz) elnöke a megnyitón elmondta: a mezőgép gyártás és kereskedelem most már évek óta több mint 160 milliárdos piac, és ez idén akár 5 milliárd forinttal bővülhet is.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: a hazai mezőgazdaság kihívásai növekvő szakmai elvárásokat támasztanak a gazdálkodókkal szemben, így mind inkább előtérbe kerül a gondolkodó - gondoskodó gazda fogalma, és egyre szembetűnőbb a mezőgazdaságban bekövetkező generációváltás.

Az enyingi Eurochem Agro Hungary Kft. munkatársa, Tóth Katalin is intenzív érdeklődésről számolt be, a kiállítás négy napján szinte megállás nélkül fogadták a régi és a leendő, új partnereiket a G pavilonban berendezett kiállítási standjukon. A műtrágyagyártó cég rendszeres résztvevője az Agromashexpo-nak, az idén a korábbi fejlesztéseik alapján gyártott termékcsaládjuk mellett két, a magyar piacon újdonságnak számító műtrágya családdal jelentek meg - tudtuk meg.

Vevőkörük főként hazai gazdákból áll, a partnertalálkozót jó vásárral, az induló szezonra vonatkozó üzletkötésekkel zárták.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!