Gazdaság

2016.11.03. 16:00

Hektáronkánt nyolc tonna: a kukoricának a felét már betakarították

Székesfehérvár - Megmozdult a kukorica piaca, s ha egyelőre kisebb mértékben is, de nőtt a felvásárlók érdeklődése a termény iránt, de a kereskedők által kínált árak még mindig alacsonyak.

Dávid Erzsébet

Egyre kevesebb a lábon álló kukorica a megyében: a hét közepére betakarították a termés több mint felét. A rendelkezésükre álló gépparkot igyekeztek maximálisan kihasználni a gazdák, hogy az időjárási előrejelzések szerint várható csapadékos napok
előtt minél nagyobb területről védett helyre tudják szállítani a kukoricaszemeket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökének tájékoztatása szerint hektáronként nyolc tonna körüli terméssel fizetnek a kukoricatáblák. A gazdáknak a közepesnél jobb hozamok feletti örömét azonban megkeseríti, hogy változatlanul alacsonyak a felvásárlási árak - mondta Kiss Norbert Ivó.

A székesfehérvári Aranybulla Mg. Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője úgy tapasztalta, hogy az utóbbi napokban megmozdult a felvásárlói piac, s ha lassan is, de nő a kereskedők érdeklődése a kukorica iránt. A felkínált árak azonban változatlanul alacsonyak.

Kukorica aratás. Egyes gazdaságokban - a megyei átlagot jelentő nyolc tonna helyett - 12-13 tonnát is betakarítanak egy hektárról  Fotó: Borbély Béla

A gazdaságban hektáronként tíz tonna körül alakul a kukoricatermés átlaga, de a jövedelmezőséget rontja, hogy a betakarított szemeknek magas a nedvességtartalma, szárításra szorulnak. Az pedig már csak ráadás , hogy - bár eddig erre november elsejétől került sor - az idén már október 15-étől többet számláz a felhasznált gázért a gazdaságoknak a szolgáltató. Mint Szabó Gábor elmondta, az Aranybullában egyébként már csak négy esőmentes napra lenne szükség ahhoz, hogy befejezzék a tengeri betakarítását. A szakember reméli, hogy legalább az őszi búza vetésével végezni tudnak a beígért csapadék előtt, s a teljes 740 hektáros vetésterület utolsó tábláin is földbe kerül a mag, mire megérkezik az eső.

Marton L. Csaba, a MTA Agrártudományi Kutatóközpont kukoricanemesítési osztályának vezetője szerint Fejér megye környékén mindenütt nyolc tonna körül alakul a kukorica termésátlaga, bár egyes gazdaságokban 12-13 tonnát is betakarítanak egy hektárról. Ez pedig azt jelenti, hogy jól vizsgáztak az elvetett fajták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!