Gazdaság

2016.11.20. 15:55

Sörgyártás - Hiába a divat, a piacon változatlanul a nagyok tarolnak

A hazai sörgyártás bevételei egyenletesen növekedtek az elmúlt három évben, de a piaci szereplők között rendkívüli módon hiányoznak a közepes méretű üzemek.

FMH-információ

Így összegezte az Opten Informatikai Kft. elemzését Hantos Zoltán, a céginformációs szolgálat projektmenedzsere.

A sörgyártással foglakozó hazai vállalkozások elmúlt hároméves pénzügyi beszámolóinak vizsgálatakor szembetűnő az a tény, hogy az ágazati szereplők méretüket tekintve rendkívül polarizáltak. Az egyik oldalon az a 10-11 közép- és nagyvállalat található, amelyek uralják a hazai piacot és általában külföldi licencek alapján, nagyüzemi módon állítják elő termékeit. Árbevételük általában meghaladja az évi 100 millió forintot, de zömük milliárd feletti forgalmat produkál évről évre.

Asztaltársaság sörrel a kezében. Még most is sokan látnak fantáziát a kisüzemi sörfőzésben, bár nem egy kis cég tőkeszegény (Fotó: Shutterstock)

A másik oldalon pedig az elmúlt néhány évben a kézműves termékek divatját meglovagoló házi és családi főzdék állnak, melyek éves forgalma nem éri el a 100 millió forintot, sőt többségük csak néhány millió forintos nettó árbevétellel rendelkezik. E két véglet között nincs működő piaci szereplő.

Az elmúlt három évben a piac szereplőinek száma évről évre növekedett, elsősorban a mikro- és kisvállalati szegmensben, ami azt jelzi, hogy még most is sokan látnak fantáziát a kisüzemi sörfőzésben.

A veszteséges vállalkozások arányát vizsgálva azonban jó látható, hogy a nem megfelelő tőkeerővel piacra lépő kis sörfőzdék majdnem fele (47,5 százaléka) veszteséges, ami a jövőre nézve nem ad okot a túlzott bizakodásra.

A nagyüzemek száma szintén növekedett, sőt árbevételeiket is tudták növelni az elmúlt három évben. Arányát tekintve árbevételük teszi ki az ágazat összes bevételeinek 94,2 százalékát, és közülük két vállalkozás volt csupán veszteséges.

Amennyiben a hazai sörfogyasztási szokások nem változnak drasztikusan, ez a növekedési tendencia a következő években is tartható lesz.

A jövő nagy kérdése, hogy továbbra is növekedni fog-e a házi főzésű sörök iránti érdeklődés és kereslet, hála néhány, most már jelentős hagyománnyal rendelkező gasztrofesztiválnak és sok egyéb rendezvénynek.

Ellenkező esetben a tőkeszegény kis sörfőzdék jó része előbb-utóbb biztosan lehúzhatja a rolót - zárta elemzését Hantos Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!