Gazdaság

2017.04.06. 11:27

2016 rendkívüli év az Oberbanknál

Az üzleti év eredményeire vonatkozó előrejelzéseket jelentősen, sorozatban hetedszerre meghaladta az elért rekorderedmény!

Franz Gasselsberger vezérigazgató a 2016-os üzleti eredményeket ismertetve ismét pozitív eredményről számolhatott be. Az éves adózás előtti eredmény 219,1 Mio.euróra (+14,4%), míg az adózás utáni eredmény 181,3 Mio.euróra (+8,9%) nőtt. Ezzel egyértelműen sikerült túlteljesíteni az eredeti célkitűzést, az előző év rendkívüli eredményének megközelítését.

Dr. Franz Gasselsberger elnök-vezérigazgató

A rendkívül jó eredményhez minden üzletág hozzájárult!

A kamatbevételekből származó operatív eredmény a jelentősen megnövekedett hitelvolumen miatt, 2,9 % / 8,5 Mio.-val, 308,3 Mio. euróra nőtt.A hitelkockázat a hitelállomány átlagon felüli növekedése ellenére továbbra is különösen kedvező volt. A kockázati céltartalékot 46,9%-kal, 25,0 Mio.euróra sikerült felezni, ezzel az értékvesztési hányad kimagaslóan alacsony 0,16%-ot tett ki.

A jutalékbevételek összességében stabilan alakultak, 131 Mio. euróval megközelítették az előző évi eredményt.

Az aktív terjeszkedés ellenére kedvezően alakultak a költségek

Noha az Oberbank terjeszkedésre fordított költségei igen magasak, ráfordításai mégsem haladják meg a hozambevételeket. Ennek értelmében igen kedvező érték az 50,8%-os Cost-income ratio – a piac átlagértéke fiókbezárások és létszámcsökkentés ellenére 71% volt !

Az Oberbank stratégiai fontosságú üzletágaiban elért növekedés a siker kulcsa

A mérlegfőösszeg 2016-ban 5,0%-al 19,2 Mrd.euróra nőtt, az elmúlt 10 évben pedig 34%-kal növekedett szemben az osztrák piac 8%-os visszaesésével.

2016-ban  a hitelállomány átlagon felüli növekedést produkált, 7,3%-kal 13,8 Mrd.euróra növekedett, ezen belül ismét a beruházásfinanszírozás teljesített kimagaslóan (+9,4%-kal, 7,9 Mrd.euróra nőtt). Gasselsberger a növekedés motorjaként említette az intenzív tanácsadást igénylő üzletágakat: az Oberbank egész Ausztriában piacvezető az exportfinanszírozásban és a beruházástámogatásban.

Jelentős növekedést ért el az Oberbank vagyonkezelési üzletágban is. Az ügyfelek betétei és az általuk vásárolt értékpapírok 5,1%-kal, 26,5 Mrd. eurós rekordértékre növekedtek.

Sikertényező a hosszútávú terjeszkedési stratégia

Az Oberbank sikere elválaszthatatlan a terjeszkedési stratégiától, pozitív korreláció áll fenn a fiókok száma és a nyereség alakulása között.2016-ban a terjeszkedés hat fiók megnyitásával folytatódott (Németországban Jéna, Erfurt és Ulm, Bécsben, Donauspital és Perchtoldsdorf, Magyarországon Nagykanizsa), így az Oberbank fiókhálózata 2016 végére 159 fiókra bővült.

Az Oberbank tőzsdei részvényeinek árfolyama is tükrözi a sikert, tőzsdei értékük tíz év alatt megháromszorozódott

Az Oberbank eredmányeit a bank részvényeinek 2016-ben jelentősen erősődő árfolyama is tükrözi.

A törzsrészvény árfolyama elérte a 60,30 eurós történelmi csúcsot, az elsőbbségi részvények árfolyama pedig 52,50 euróra emelkedett. Az Oberbank tőzsdei értéke 2016 végén 2.105,6 Mio.euróra rugott, az árfolyamnyereségből és osztalékból összetevődő éves teljesítmény a törzsrészvény esetében 16%-ot, míg az elsőbbségi részvény esetében 41%-ot tett ki.

Osztalékemelkedés 55-ről, 65 centre

A május 16-i közgyűlés az eddiginél 10 centtel magasabb, 0,65 eurós osztalék kifizetésére tesz javaslatot. Ez 23 Mio. euró osztalékkifizetést jelent: az Oberbank tőzsdei bevezetése óta 330 Mio. euró értékű osztalékot fizetett ki törzs- és elsőbbségi részvényeseinek!

Kitekintés 2017-re

Franz Gasselsberger szerint az Oberbank kulcsszava 2017-ben továbbra is az offenzíva lesz! Mind a hitelvolumen mind pedig a vagyonkezelés területén jelentős növekedést irányoztak elő. Idén nyolc fiók megnyitásával továbbra is a szerves növekedés a cél.

Címkék#oberbank

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!