Gazdaság

2015.09.27. 07:42

Törik már a tengerit - Jobb ára is volt már a kukoricának

Fejér megye – Nagy valószínűséggel nem lesz sikeresnek mondható az idei esztendő a kukoricatermesztők számára.

Dávid Erzsébet

A nyári aszály és a viharok miatt a tengeri hozamai tonnákkal lettek kisebbek a nyár elején vártnál, s a terméskiesést egyelőre a felvásárlási árak sem kompenzálják.– Volt már jobb is – fogalmaz az ár-és terméskilátásokkal kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Kiss Norbert Ivó elmondta: az őszi betakarítási munkák közül vége felé jár a napraforgó aratása. A termés 85-90 százaléka már a tárolókban van.

A megyében mintegy 35 ezer hektáron termesztett olajos növény nem fizetett túl fényesen, a falugazdászok tapasztalata szerint miután az aszály miatt nem tudtak kitelni a szemek, hektáronként 2,5 tonna körül van csak az átlagtermés.

Lapunk információja szerint a felvásárlási árak miatt sincs okuk sok örömre a gazdáknak, „volt már jobb is árat”, 105-110 ezer forintot kínálnak csak a napraforgó tonnájáért a kereskedők.

Az Aranybulla Zrt. -nél a pénteki nagy eső megérkezéséig két kombájn dolgozott a kukoricaföldeken (Fotó: Borbály Béla)

Az egyik legnagyobb őszi betakarítási munkának, a kukoricatörésnek is nekiveselkedtek a gazdaságok. Bár még csak a munka kezdetén tartanak – a múlt hét első felében a 95 ezer hektár tengerinek mintegy 10-15 százalékát takarították be – az már biztos, hogy az aszály tonnákat vitt el a termésből, s a hozamok várhatóan nem haladják meg a hektáronkénti 5,5-6 tonnát. A termést szárítani is kell. A szemek nedvességtartalma ugyanis egy-egy táblán belül is eltérő, egyelőre 15-22 százalékos, amit a biztonságos tárolhatóság érdekében 13 százalékra kell csökkenteni.

Van, ahol az aszály mellett a nyári viharok kártételét is sínyli a kukorica. A székesfehérvári Aranybulla Zrt.-ben például a szél annyira megdöntötte egyes táblarészeken a növényeket, hogy hat helyett kénytelenek voltak öt sorosra állítani az aratáshoz használt adaptert, ami legalább nyolc-tíz százalékkal növelheti a ráfordítások mértékét. Miután elsőként az „égett”, az aszály sújtotta táblákon kezdték meg a munkát, egyelőre bizonytalan, milyenek lesznek a végső hozamok a gazdaságban. A csütörtök estig learatott mintegy 25 hektárnyi területről, 14-15 százalékos nedvességtartalommal, hektáronként 5-6 tonna kukoricát takarítottak be – mondta el Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető.

Tájékoztatása szerint a gazdaságban már végeztek a napraforgó betakarításával, most két Claas kombájnnal az ötszáz hektár szemes kukorica aratásán dolgoznak, illetve dolgoznának, ha a péntek reggelre megérkezett csapadék nem kényszerítette volna néhány napos pihenőre a gépeket. Jó hír a termesztőknek, hogy várhatóan kapós lesz az idén szója.

A zöldítési program keretében több mint kétezer hektáron vetették el a megyében a magas fehérjetartalmú növényt, s mivel a GMO-mentes szójára nagy az igény, a megtermett termés nagy részére várhatóan a nyugat-európai országokban lesz vevő.

Végéhez közeledik a burgonya, s megkezdődött, s a pénteki esőig jó ütemben haladt a cukorrépa betakarítása. A két-háromezer hektár termését a kaposvári cukorgyár vásárolja fel. A betakarításnak még elején járnak a gazdák, a hét elejéig a cukorrépa mintegy 10 százalékát szedték fel.

Címkék#kukorica

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!