Gazdaság

2015.01.13. 19:20

Vandáloknak belépni tilos!

Sárpentele - Húsz új tábla várja a látogatókat a népszerű tornapályán. De egy huszonegyedik is elkelne ezzel a szöveggel: vandáloknak belépni tilos!

Kiss László

Még a múlt század hetvenes éveiben létesítették a sárpentelei parkerdőben az erdei tornapályát. A kezdettől töretlen népszerűségnek örvendő, 1,8 kilométer hosszú útvonal sík vidéken, húsz állomást érintve halad, melyek mindegyikén három nehézségi fokot képviselő tornagyakorlatról adnak útmutatást a kihelyezett táblák. Ezen táblákat a közelmúltban újította fel a mintegy 300 hektáros parkerdő kezelője, a Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. A megújult táblák azonban hamar célpontjaivá váltak a vandáloknak. A táblákat előbb összekaristolták. A Vadex erre karcálló plexilappal fedte be azokat, mint azt ottjártunkkor Helmrich Tamás erdész mesélte. A műanyaglapokat azonban összetörték, mire olvashatatlanná váltak a feliratok. Erre az erdészet leszerelte azokat. A kegyelemdöfést a harmadik hullámban adták meg a tábláknak a rongálók, amikor festékszóróval lefújták azokat. A sárpentelei erdei tornapálya mostoha sorsra jutása sokaknak okozott tehetelen keserűséget. Erről lapunk hasábjain is jelent meg felháborodott hangú jegyzet. Most azonban jó hírrel szolgálhatunk!

Mint arról kedd délelőtt Hefler László erdőgondnok, illetve a már említett Helmrich Tamás vezetése mellett személyesen is meggyőződtünk, a sárpenteli erdei tornapálya valamennyi állomására új táblákat helyezett ki a Vadex. Bár tegnap délelőtt sütött a nap, mégiscsak január dereka van, így nem számítottam arra, hogy akár csak egy teremtett lélekkel is találkozunk Sárpentelén. Nos, tévedtem. Negy egy, s nem kettő személlyel találkoztunk. Többen kocogtak itt, s volt, aki kutyát sétáltatott, de a Vadex nyugalmazott vezérigazgatója, Kisteleki Péter és felesége is ott volt: az unokát hozták ki egy kis levegőzésre. Hefler László nem csak a tornapályán kalauzolt végig, de megmutatta a közvetlen szomszédságban található nagytölgyesi pihenőhelyet is. A középen álló nagy tűzrakóhelyet még a hetvenes években építették ki. Ám ez kevésnek bizonyult. Így a kilencvenes években, amikor a tisztást övező, letermelt erdőt újratelepítették, öblöket alakítottak ki, amelyekben további tűzrakóhelyek kaptak helyet, ideális feltételeket teremtve ahhoz, hogy egyszerre akár több csapat is sütögethesse a szalonnát.

Az egyik új tábla mellett Helmrich Tamás, Fajkuszné Bodrogi Zsuzsanna, valamint Hefler László  Fotó: B. Kiss László

Bármennyire örvendetes dolog is, volumenét tekintve nem az erdei tornapálya felújítása volt tavaly a Vadex legjelentősebb közjóléti beruházása. Egyenesen eltörpül a Gaja-völgy új, turistacsalogató létesítményei mellett. A társaság a festői szurdokban ugyanis összesen 70 millió forintért épített például kerekes székkel, babakocsival is használható hidat az Ádám Éva fánál, erősítette meg a patakmeder falát, rakott ki új eligazító táblákat, térképeket, amint azt lapunknak Fajkuszné Bodrogi Zsuzsanna, közjóléti és kommunikációs osztályvezető fölelevenítette. A legnagyobb értékű munkát mind közül az itt található Zseri-ház felújítása jelentette. A Fejér megyei vadászíróról, Bársony Istvánról elnevezett épületben kiállítás és oktatóterem kapott helyet. Az idénre tervezett közjóléti beruházások között pedig a soponyai kilátó, valamint adonyi, sukorói és kisgyóni erdei pihenőhely átadása is szerepel tudtuk meg az osztályvezetőtől. A Vadex idén kívánja megépíteni továbbá Kisgyónban a terepkerékpár útrendszert, valamint további két kilátót is. Egyet Fehérvárcsurgón, egyet pedig a Velencei-tó mellett, a Bence-hegyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!