Gazdaság

2015.01.20. 19:10

Alapvetően kedvező a kép, Sárosd mellett azonban egész erdőrészletek tűntek el

Soponya – Mintegy két milliós kárt okoztak a tolvajok a tavalyi esztendőben a Vadex erdeiben kitermelt fákban.

B. Kiss László

A VADEX Mezőföldi Zrt. és Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata közös szervezésben munkaértekezletet tartottak, amelyen részt vett Varga Péter rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, továbbá a sárbogárdi, dunaújvárosi, bicskei, móri, székesfehérvári és gárdonyi kapitány is.

Az előzményekhez tartozik, hogy – a Vadex és a főkapitányság között korábban kötött megállapodás alapján – rendszeres a közös járőrözés a falopások és az orvvadászat visszaszorítása érdekében.

A kitermelt fát többféle módon is védelmezik a tolvajok ellen a Vadex Mezőföldi Zrt-nél. Fotó: Király Zoltán

A megbeszélésen kitűnt, hogy örvendetesen alakulnak dolgok: tavaly a Vadex mindössze 16 esetben tett lopás miatt rendőrségi feljelentést. Orvvadászatról nem szerzett tudomást a társaság. A Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. egyébként a múlt évben a korábbi évekhez képest nagyobb mennyiségben biztosított a rászorulóknak tűzifát. Erre a célra az önkormányzatok 3200 köbméter fát igényeltek – mondta el Majoros Gábor vezérigazgató. Ugyanakkor a rezsicsökkentés jegyében 10 százalék kedvezményt adnak a lakossági tűzifa árából.

Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere pedig – többek közt – annak a véleményének adott hangot, miszerint a sikeres együttműködés eredményeit már – úgymond – kis ráfordítással meg lehet őrizni.

A közös járőrözések mellett például a mozgásérzékelő kamerák kihelyezése, az őrzők-védők alkalmazása is hozzájárul ahhoz, hogy sikerül a tolvajoktól megőrizni a kitermelt fát – ezt már Balsay Zsolt, a Vadex ágazati igazgatója mondta el.

A megbeszélésen a társaság erdőgondnokai is beszámoltak tapasztalataikról. Hefler László arra hívta fel a figyelmet, hogy különösen az erdőszéleken rengeteg az illegálisan lerakott szemét, amelynek eltakarításáról és elhelyezéséről a Vadexnak kell gondoskodni. Mindez pedig pénzbe kerül. A meglehetősen kedvező képet a sárosdi erdőgondnokságon tapasztaltak árnyalják. A település környékén rendre tűnnek el az erdőrészletek. Volt rá példa, hogy az újratelepítés vált szükségessé. Ott megesett az is, hogy a csemetéket is kihúzkodták...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!