Gazdaság

2014.07.10. 18:35

Áfész és korábban sikeres ingatlanos is lehúzza a rolót

Székesfehérvár, Fejér megye - Végelszámolják a Philips utódcégét, a TP Vision Magyarország Kft-t és a Velence-tó Környéke Áfészt, felszámolják a korábban elbukott fehérvári vidámparki projektbe belebukott két Euréka céget.

Klecska Ernő

Számtalan érdekes összefüggésre és cégtörténetre bukkanhat az ember, ha körülnéz a feketelista.hu portálon, majd alaposan tájékozódik a Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatának ingyenes, internetes adatbázisában.

Fejér megyében 2004. május 10-től 2014. július 3-ig összesen 3176 végelszámolás történt. Az utóbbi időszak két legismertebb gazdálkodó szervezete a Philips utódcége, a TP Vision Magyarország Kft. és a Velencei-tó Környéke Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet (Áfész). Sorban végelszámolnak több víziközmű társulatot is.

A TP Vision, egyben a székesfehérvári tévégyártás utolsó gyártási napja tavaly november 30. volt  (Fotó: Koppán Viktor)

A TP Vision végelszámolása május 1-én kezdődött. A tévégyártást pár éve a Philipstől megvásároló TP Vision tavaly május végén tájékoztatta dolgozóit, hogy a vállalat gyártási tevékenységét a TPV Technology lengyelországi, gorzow-i gyárába koncentrálja, s 2013 végéig leállítja székesfehérvári gyártását. Mint lapunk megírta: a cég képviselői egy éve, június 10-ikén írták alá az üzemi tanács vezetésével azt a megállapodást, amely a volt Philips tévégyár bezárásának és az elbocsátásnak az ütemezését, majd a juttatások mértékét rögzíti. Az utolsó gyártási nap november 30. volt, a juttatások megállapításánál idén májusig vették figyelembe a munkaviszonyt.

A Velencei-tó Környéke Áfész végelszámolása április 10-én kezdődött. A Lovasberény és Vidéke, valamint a Seregélyes és Vidéke áfészekből alakult, 231 millió 712 ezer forint jegyzett tőkéjű szövetkezet végelszámolását Szabó László János végzi.

Az Euréka Residencepark Ingatlanfejlesztési és Befektetési Kft. ellen az adóvégrehajtás, szankciós jellegű adószámtörlés és kényszertörlés után június 27-én indult felszámolási eljárás. Egyik tulajdonosa, az Euréka Holding Zrt. ellen a hasonló eljárás még 2012. március 27. megkezdődött. E két cég székhelye a holding tulajdonosaként jegyzett, felszámolás alatt álló Élettér-Ingatlancentrum Kft-vel együtt a fehérvári Táncsics utca 6. szám alatt található. Az Euréka cégek akkor kerültek az érdeklődés középpontjába, amikor pár éve bejelentették egy négycsillagos, 150 szobás wellnesshotel építését a volt fehérvári Vidámparkban. A projektet a területet korábban az önkormányzattól megvásároló Euréka Holding Zrt. végül továbbadta a fővárosi Wing Zrt-nek, a munkák új tervek szerint indultak el.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!