Gazdaság

2014.06.22. 08:00

Javában tart a meggyszüret

Agárd - Nem a népdalban megénekelt legények, gépek rázzák le a feldolgozásra szánt meggyet, s nem „rózsás” köténykékbe, hanem vödrökbe szedik, ládákba pakolják a gyümölcsöt.

Javában tart a meggyszüret a Kertész XXI. Kft. tagjainak parcelláin. A legkorábban érő Jubileum fajta szedésével már végeztek, s csütörtökön az Érdi bőtermő betakarítását kezdték meg. Bár a laikus újságírónak úgy tűnt, hogy a fajta nem cáfol rá a nevére, hiszen az ágak roskadoznak a meggyszemek alatt, Vörös Józsefné, Magdi, a cég értékesítési vezetője, s a társaság legnagyobb tagjának, a Gárdonyi Géza Mezőgazdasági Zrt.-nek az igazgatója szerint „csak" jó közepes a termés.

– Ami érthető is – magyarázza – hiszen az ültetvények nem egykorúak, a fiatalabb fák bővebb, az idősebbek gyengébb terméssel fizetnek. S miután az utóbbi hónapokban jelentősen megnőttek a termelési költségek az elmúlt három nyereséges év után a meggyértékesítés az idén csupán az önköltséget termeli ki.

Értékesítési gondja azonban szerencsére most sincs a társaságnak. Ez annak köszönhető, hogy a kft. tagjai által művelt 338 hektár gyümölcsösben, amiből mintegy 200 hektárnyi a meggyes, olyan kiváló minőségű a termés, hogy kezdetektől nem okoz gondot az eladása.

– Az idén 1600 tonna meggyet értékesítünk. Egy részét friss áruként a lakosságnak, illetve kiskereskedőknek adjuk el, a nagyobbik részét pedig a feldolgozóipar, a konzervgyárak és a hűtőházak vásárolják meg. Exportra is szállítunk, néhány kamionnyi friss meggyre és cseresznyére oroszországi üzleti partnerünk tart igényt évek óta – mondja Magdi.

Akár belföldre, akár külföldre kerül a leszedett, vagy lerázott meggy, kiemelt figyelmet fordítanak a minőségre.

– Az ültetvényekről az előhűtőbe szállítjuk, két fokra lehűtjük, s még egyszer gondosan átnézzük, átválogatjuk a gyümölcsöt. Ez kihagyhatatlan művelet, mert ha a feldolgozóknak szánt szállítmányba akár egyetlen hibás szem is belekerül, a kamion teljes rakományát visszakapjuk.

A szedést, válogatást saját munkaerővel nem tudná megoldani a társaság, hiszen ezekben a napokban is mintegy kétszázan dolgoznak az ültetvényeken. A Gárdonyi Géza Mezőgazdasági Zrt. dolgozói csak az öt rázógépet, a traktorokat és a szállító járműveket vezetik, illetve csoportvezetőként dolgoznak, a többiek vállalkozások szervezésében a megye és az ország különböző területéről érkeztek. Vannak, akik az Ózd környéki állásnélküliséget cserélték fel a nyári alkalmi munkával, s akad, aki Debrecenből szegődött el a gyümölcsszedésre.

Az értékesítési vezető szerint érdemes – érdemes lenne – minél többet beruházni a meggytermesztésbe. A magyar meggy ugyanis jól eladható termék, mert kiváló beltartalmi értékei, főként magas antioxidáns tartalma miatt világviszonylatban is a legkiválóbbak között van. Ahhoz azonban, hogy a termelők fejleszteni, telepíteni, gépesíteni tudjanak, hosszabb távon is kiegyenlített árviszonyok kellenének. Olyanok, amelyeket nem a termelési „csúcsok" és „mélypontok" alapján határoznak meg, s amelyek egyformán elfogadhatóak lennének a termelőknek, a kereskedőknek és a feldolgozóknak.

De az agárdiak nem várják tétlenül, hogy megszülessen az esetleges megállapodás az érdekelt felek között, hanem belevágtak a fejlesztésbe: 30 hektáron kicserélték a kiöregedett ültetvényeket, s a munkát a jövőben is folytatni akarják. Remélik azt is, hogy előbb-utóbb megvalósul a tagok nagy „álma, s összefogva a térség gyümölcstermelőivel, sikerül létrehozni a környék saját feldolgozóüzemét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!