Gazdaság

2014.06.26. 17:05

Irány a munka! - Meg kell tudni felelni a munkahelyi kihívásoknak is

Nem elég visszakerülni a munkaerőpiacra, a munkahelyeken is helyt kell állni. E tudás megszerezhető – derül ki a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítását segítő uniós programok tapasztalataiból.

Klecska Ernő

A Pannon Lapok Társasága és a Fejér Megyei Hírlap társadalmi szerepvállalási programja keretében indította útjára az Irány a munka! kezdeményezését, amelynek célja a munka világába vezető út megkönnyítése a nyilvánosság erejével.

Az Európai Unióhoz történő csatlakozást követően hazánk jogosulttá vált igénybe venni azokat a támogatási formákat, amelyeket a közösség a tagok számára nyújt. Egyik ilyen támogatási forrás az Európai Szociális Alap (ESZA), amelynek többek között fontos célkitűzése, hogy csökkentse a tagországok munkanélküliségét. „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)” című TÁMOP 1.1.2 jelű projekt új szolgáltatásokkal, támogatási formákkal kívánja elérni a munkaerőpiacra való be-, illetve visszajutást. A projekt lebonyolítói a munkaügyi központok, szorosan együttműködve a járási hivatalok munkaügyi kirendeltségeivel.

E programban azokat az álláskeresőket, illetve így nem nyilvántartott, de a részvétel feltételeinek megfelelő személyeket támogatták, akik esetében több segítő szolgáltatás és támogatás szükséges az elhelyezkedéshez.

– A programhoz kapcsolódott a székesfehérvári Vállalkozói Központ Közalapítvány miután céljai között szerepel a foglalkoztatás bővítése. A tartós munkanélküliek munkatapasztalat szerzésének elősegítése, egyúttal olyan ismeretekhez történő juttatásuk, amely a nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedésükhöz plusz információkat, segítséget adnak, adhatnak – tájékoztatott Annus István, a székesfehérvári inkubátorházat működtető szervezet igazgatója, a Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége elnökségi tagja.

Kiss Dorottya (b): sokat segített a program, a fiataloknak szervezett programokhoz tudtunk egy munkatársat alkalmazni (Fotó: Koppán Viktor)

– Ennek megfelelően 5 fő foglalkoztatását vállaltuk; képzés utáni támogatási foglalkoztatás keretében. Egy informatikust, egy karbantartót, egy recepcióst, egy irodai adminisztrátort és egy intézménytakarítót vettünk fel határozott idős munkaszerződéssel. Az volt a célunk, hogy a munkafeladatok mellett olyan eseti ismeretek és képzést kapjanak, szerezzenek kollégáink, mint például az önéletrajzírás, álláskeresési technikák, állásinterjúra történő felkészülés, bizonyos munkakultúrák elsajátítása. Ezeken túl megismerhették a munkaügyi szervezettel történő kapcsolattartás módját, a virtuális munkaerőpiaci portál és a kormányoldal használatát is – tette hozzá.

A Vállalkozói Központban rendkívül fontosnak tartották, hogy a projektben résztvevők saját maguk is meggyőződjenek arról, képesek megfelelni a munkahelyi kihívásoknak. Valós munkafeltételek mellett korábbi és itt szerzett munkatapasztalataik alapján munkavégzésükkel hozzájárulni az alapítvány céljai eléréséhez. Ezzel a visszajelzések szerint olyan tapasztalatok birtokába jutottak, amelyek révén jó eséllyel pályázhatnak, „versenyezhetnek” más állások elnyerésére, betöltésére – hangsúlyozta Annus István.

Részt vett a programban, bérköltség jellegű támogatást igénybe véve, a Szabadművelődés Háza is.

– Sikeresnek tartjuk az együttműködést – fogalmazott Kiss Dorottya igazgató. Az intézménynek az volt a feladata, hogy programokat szervezzen a fiataloknak, ne drogozzanak, ne csellengjenek, ne kallódjanak el. Ehhez sok eseményt tudtak szervezni a pályázat segítségével, ki tudták bővíteni kínálati palettájukat. E keretek között egy embert volt lehetőségük foglalkoztatni – neki e programok szervezése volt a feladata, ma is itt dolgozik.

A programot a Fejér megyei önkormányzat támogatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!