Gazdaság

2014.04.10. 14:45

Fokozódó import fenyegeti a magyar dió piaci helyzetét

Érd, Szadadbattyán - A magyar dió igen keresett termék külföldön, de a keleti tömegárú és a kártevők fenyegetik.

Klecska Ernő

Termelőink olyan európai országokba exportálnak, mint Anglia, Svájc, Németország, Ausztria vagy Olaszország, de hogy egyre gyakrabban kerül a polcokra magyar dióként a Romániából és Ukrajnából beáramló olcsó tömegáru. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Érd és Martonvásár között, Elvira majorban lévő Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének március végi diótanácskozásán kiderült: a zölddió az új sláger.

Erdős Zoltán, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet intézetigazgatója és Bódi Andrea

- Új korszak indult januárban a magyar agrárkutatásban - jelentette be Erdős Zoltán intézetigazgató, utalva az intézmény létrejöttére. A szakember kiemelte, az utóbbi években egyre nagyobb jelentőségű gyümölcsfajjá lépett elő a dió magas beltartalmi értékének és termőképességének köszönhetően, s kiváló piaci lehetőségekkel bír itthon és Nyugat-Európában egyaránt.

- Fenyegetettséget jelent a keleti szomszédainktól, Romániából és Ukrajnából beáramló olcsó tömegáru, ami akkor ront a hazai dió piaci megítélésén, ha magyarként adják el - mondta Bujdosó Géza, az intézet tudományos munkatársa. Az utóbbi tíz évben megduplázódott a hazai dióültetvények területe: míg 2001-ben 3000, tavaly már 5870 hektáron folyt diótermesztés.

Bódi Andrea

Azt még nem látni, milyen következményei lesznek a rendkívül enyhe télnek. A késői fagyok elkerülése érdekében érdemes későn virágzó fajtákat telepíteni, az intenzíveket öntözéssel telepíteni, hogy valóban sokat tudjanak teremni mondta Bódi Andrea biotermelő, aki Szabadbattyánban 8 hektáron foglalkozik dióval. Voigt Erzsébet, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa beszélt a dióburok fúrólégyről, amely ellen nincs hatékony hatékony rovarölő szer.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!