Gazdaság

2014.04.15. 12:15

Közeleg a bevallási határidő vége

Május 20. a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Nem érdemes az utolsó pillanatig várni!

Klecska Ernő

Bár még több mint egy hónap van hátra, nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bevallás kitöltését és beküldését. Több éves tapasztalat, hogy a határidő közeledtével akár a többszörösére is nőhet az ügyfélszolgálatok forgalma, és a telefonos tájékoztatást kérők száma.

Azoknak a magánszemélyeknek, akik nem éltek, élhettek a munkáltatói adómegállapítás lehetőségével, önadózás útján kell bevallaniuk 2013-ban szerzett adóköteles jövedelmüket. A hagyományos ügyintézést előnyben részesítők bevallásukat az ügyfélszolgálatokon, illetve postán nyújthatják be.

Az elektronikus ügyintézésben jártasabb adózók a NAV honlapján elérhető nyomtatványkitöltő program segítségével a bevallási nyomtatványt egyszerűen és gyorsan kitölthetik. Az Ügyfélkapuval rendelkezők pedig azonnal továbbíthatják a NAV-nak.Akinek nincs Ügyfélkapuja, a számítógépen kitöltött nyomtatványt kinyomtatva és aláírva, személyesen, vagy postán küldheti meg az adóhivatalnak. Ügyfélkapus regisztrációra, aktiválásra, adatok módosítására a központi ügyfélszolgálaton, valamint a pápai kirendeltségen van lehetőség. A sorban állás elkerülése céljából a NAV honlapján lehetőség van előzetes központi ügyfélszolgálati időpontfoglalásra.

Ha valakinek a bevallás kitöltéséhez tájékoztatásra, segítségre van szüksége, a májusi hosszabb várakozási idő elkerülése céljából már most keresse fel ügyfélszolgálatainkat – javasolja a Nemzeti Adó és Vámhivatal megyei adóigazgatósága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!