Gazdaság

2014.04.17. 15:45

A további rezsicsökkentés kockázatairól

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége minap tárgyalt a közüzemi közszolgáltatásokról: a hulladék-gazdálkodás, víz-, távhőellátás, csatorna-szolgáltatás ügyeiről.

Tihanyi Tamás

A TÖOSZ elnöksége egyetért a közüzemi közszolgáltatási díjak csökkentésének szükségességével, ugyanakkor a szövetség felhívja a figyelmet a további rezsicsökkentés veszélyeire az önkormányzati közszolgáltatások területén. Az egyes közszolgáltató szervezetek a további általános, a tényleges helyzet elemzése nélküli rezsicsökkentést már nem lesznek képesek kigazdálkodni.

A TÖOSZ támogatja, hogy a közüzemi szolgáltatások köztulajdonban legyenek, illetve kerüljenek és a közszolgáltatások meghatározó része önkormányzati felelősségben történjen. Az egyes közszolgáltatást nyújtó gazdasági társaságokban a szolgáltatási terület valamennyi önkormányzata rendelkezzen tulajdonrésszel, jelentik ki.

Az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató cégek megfelelő működtetésében, pénzügyi egyensúlyának megteremtésében döntő szerepet játszanak a nagyvárosok. A nagyvárosi szerepvállalás gazdasági alapjait a második adósságkonszolidáció megteremtette, ezért az érintett városoknak a jelenleginél nagyobb szerepet kell vállalniuk a jövőben. Ezáltal átmenetileg elkerülhető lesz, hogy a távhő-, víz-, szennyvíz-, hulladék-szolgáltatások esetében a hatósági és a piaci ár közötti különbség ne az önkormányzati cégeket vagy a lakossági fogyasztókat terhelje.

A távhőszolgáltatás területén a jelenlegi helyzet konzerválása helyett gyors és célzott beruházásokra lesz szükség, állítja a TÖOSZ. Ebben a szektorban ugyanis a vállalatok zöme még az önkormányzatok tulajdonában áll nonprofit formában, ami viszont állandó állami kompenzációt tesz szükségessé. Ez tavaly 52 milliárd forint volt. A TÖOSZ felhívja a döntéshozók és az önkormányzatok figyelmét, hogy további díjcsökkentés nem lehetséges a közüzemi közszolgáltató társaságok átalakítása nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!