Gazdaság

2013.12.08. 13:35

Ingyenes készpénzfelvét: alig öt perc az ügyintézés a bankokban

Aki februártól ingyen szeretne felvenni 150 ezer forintot a bankjától, annak január 20-áig nyilatkoznia kell erről.

Miskei Anita

Az első napokban nagy volt a roham a pénzintézetekben. A nyilatkozattételre azért van szükség, mert a kormány módosította a törvényt. Februártól havi kétszer legfeljebb 150 ezer forintig ingyen lehet készpénzt felvenni a bankautomatából. Ez addig havi 900 forintjába kerül az ügyfélnek. Aki élni kíván ezzel, annak január 20-áig személyesen a pénzintézetnél vagy e-bankon keresztül nyilatkoznia kell erről. Aki elmulasztja ezt az időpontot, az sem veszíti el a lehetőséget, csak később lesz rá jogosult. Az ingyenes készpénzfelvételre csak egy számla esetében lesz lehetőség. Ha valakinek több lakossági számlája is van, értelemszerűen ő, nem pedig a bank dönti el, hogy melyiket aktiválja az ingyenességhez. Ha valaki sorra krül a pénzintézetben a személyes ügyintézés során akkor mindössze öt perc alatt nyilatkozhat, személyigazolványra és lakcímkártyára van szükség az ügyintézéshez. Ugyanakkor az online ügyintézés sem tart tovább öt percnél, így aki teheti, megúszhatja a sorban állást.

Vannak azonban, akik rosszabbul járhatnak, például egy házaspár, ha közös számlájuk van, a számlára érkezik mindkettejük munkabére, s több kártya is tartozik hozzá. Megoldást jelenthet, ha külön számlát nyitnak. A kérdés azonban az, megéri-e ezt megtenni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!