Gazdaság

2013.02.18. 11:59

Vége a készpénznek?

Nem fizethetnek készpénzben 1,5 millió forint fölött azok, akiket a jogszabályok pénzforgalmi számlanyitásra köteleznek.

Klecska Ernő

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók körét az adózás rendjéről szóló törvény határozza meg. E szerint legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie a belföldi jogi személynek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságnak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek, ideértve az egyéni vállalkozót is. A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével, köteles pénzeszközeit pénzforgalmi számlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi számlán lebonyolítani. Csak a bankjeggyel és érmével történő fizetés minősül készpénzfizetésnek, az nem, ha a fizetés következményeként legalább az egyik félnél megvalósul a bankszámla jóváírás vagy terhelés. Nem fizethetnek készpénzben eztán  1,5 millió forintot fölött azok, akiket a jogszabályok pénzforgalmi számlanyitásra köteleznek.

A január 1-jétől hatályos új jogszabály szerint az egy hónapon belüli fizetéseket szerződésenként egybe kell számítani.A tét nem kicsi, hiszen a szabály megsértésekor mindkét fél az 1,5 millió fölötti rész 20 százalékára rúgó bírságra számíthat.Kellemetlen meglepetést okozhat, hogy szolgáltatás nyújtásakor mennyiben tekinthető egy szerződésnek. Ha a különböző jogügyleteket egymásra tekintettel valósítják meg, amennyiben azok gazdasági céljukat tekintve, vagy a szerződéskötés körülményeit figyelembe véve szerződéses egységet mutatnak, úgy a készpénzfizetési korlátozás szempontjából egy szerződésként kell figyelembe venni. Ha például az autószerelő több különböző alkatrészhez kötődően végez a gépjárművön egyidejűleg szerelési munkát, az egy szerződésnek minősül. Keretszerződés esetén nem, folyamatos teljesítésű ügyletek estén viszont alkalmazni kell az új szabályt  derül ki a NAV tájékoztatójából.

Ha több különálló szerződés ellenértékének a kifizetése történik egy naptári hónapon belül, és az összeg az 1,5 millió forintot meghaladja, az adózó nem szankcionálható, ha a kifizetések összege egyetlen esetben sem lépi túl az értékhatárt. Ha viszont megállapítható, hogy a jogügylet nem rendeltetésszerű joggyakorlás miatt került több szerződésben meghatározásra, az ugyanazon adózó részére teljesített kifizetéseket össze kell számítani.- A készpénzfizetés napjától számított 15 napon belül az állami adóhatósághoz a vevőnek, a szolgáltatás igénybe vevőjének  a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyek kivételével  továbbra is be kell jelentenie a kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben teljesített, egyéb esetben a kétmillió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást - hívja fel a figyelmet a NAV. Képalá: A kapcsolt vállalkozások között az egymilliós, egyéb esetben a kétmillió forintos készpénzszolgáltatást az új szabályozástól függetlenül továbbra is be kell jelenteni az állami adóhatósághoz

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!