Gazdaság

2012.09.03. 21:22

Szeptember végéig kérelmezhető a gázártámogatás

Székesfehérvár - Csökkentik a nagycsaládos gázárkedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztratív terheket. Ráadásul a támogatás határozatlan időre, illetve a jogosultság idejére szól.

Miskei Anita

A módosítás nyomán 2013 januárjától a kérelem az év során bármikor benyújtható lesz. A hatályos előírások ezt az év meghatározott szakaszában tették lehetővé. Az idei, átmeneti évben a fogyasztók szeptemberben nyújthatják be a kérelmet. A jövő évtől egyszerűsödik az igénylőlap tartalma, gördülékenyebb lehet a kapcsolattartás, ha a kérelmező megadja telefonszámát. A továbbiakban jogosultanként elegendő lesz egyetlen igénylőlapot kitölteniük azoknak, akik több gázmérővel rendelkeznek. A kedvezmény viszszamenőlegesen 2 hónapra vehető igénybe a szülést követően, így elég idő áll rendelkezésére a kérelem benyújtására.

Minden háztartás, amely önálló felhasználási hellyel rendelkezik, évenként és felhasználási helyenként az I. árkategória szerinti kedvezményes díjszabással vásárolhat 41040 megajoule földgázmennyiséget. A nagycsaládosok további kedvezményre jogosultak. A három gyermekes családok felhasználási helyenként és naptári évenként 61560 megjoule, a negyedik gyermektől számítva gyermekenként újabb 10250 megajoule értékű gázt vásárolhatnak kedvezményesen. A juttatás megítélésénél azok a gyerekek is számítanak, akik után már nem jár a családi pótlék.

A gázártámogatás nem jár automatikusan, az igénylőlapokat szeptember 1-je és szeptember 30-a között a bejelentett lakóhely, tartózkodási hely szerint illetékes Magyar Államkincstár megyei igazgatóságához lehet benyújtani, Székesfehérváron az ősz utca 11. alatt, a Családtámogatási Ügyfélszolgálaton fogadják azokat. November 15-ig elbírálják a kérelmeket, és értesítik a kérelmezőket. A gázártámogatási kedvezményt 2013. január 1-jétől lehet igénybe venni határozatlan időre. Azt nem kell évenként igényelni, mindaddig megilleti a jogosultat, amíg a jogosultság feltételei fennállnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!