Gazdaság

2012.06.05. 06:21

''Szó nélkül'' viszik a kocsit

Fejér megye – Köztartozás esetén az adóhatóság külön felhívás nélkül viheti az autót, kivéve, ha lízingelik azt. Így járt egy olvasónk is – az eljárásról az adóhivatal szakértői tájékoztattak.

Klecska Ernő

Az adóhatóság az esedékességkor meg nem fizetett adótartozást, valamint a más közigazgatási szervek megkeresésére nyilvántartott köztartozást külön felhívás nélkül, végrehajtási eljárás keretében, kényszercselekmények útján szedi be. Ezen kényszerintézkedések közé tartozik a gépjárműfoglalás – tájékoztatott a NAV megyei adóigazgatósága.

A végrehajtó a gépjárművet tulajdonosától lefoglalhatja, helyszíni eljárás során foglalási jegyzőkönyv felvételével vagy az adóigazgatóságon az országos jármű-nyilvántartásban szereplő adatok alapján. Ez utóbbi esetben a foglalási jegyzőkönyv postán kerül kézbesítésre az adós részére. Fontos tudni, hogy a foglalás hatálya a gépjármű jegyzőkönyvben történő összeírásával beáll. Így a közlekedési hatósághoz (Okmányirodához) a forgalomból való kivonás iránti felhívás elküldését követően megvalósul az elidegenítési és terhelési tilalom. Ha a gépjármű ezután kerül értékesítésre az adós zártörést követ el. Nagyon lényeges, hogy csak az a gépjármű foglalható le, ahol a forgalmi engedélyben az adós van megjelölve tulajdonosként.Kivételt képez az adós házastársa tulajdonában lévő gépjármű, ha az házastársi közös vagyonnak minősül, vagyis ha házasságot követően vásárolták. A helyszínen foglalt gépjárművek esetében az összeírással egy időben le kell foglalni a gépjármű forgalmi engedélyét és törzskönyvét is. Ezáltal az adós a lefoglalt gépjármű további jogszerű használatában akadályozva van. Nyilvántartásból történő foglalás esetén az adóst 30 napos határidő kitűzésével fel kell hívni, hogy tartozását rendezze, illetve 15 napon belül bocsássa rendelkezésre a gépjármű forgalmi engedélyét és törzskönyvét.

Egyidejűleg figyelmeztetni kell, hogy ha a tartozást nem rendezi, az adóhatóság intézkedik a jármű forgalomból való kivonása, majd értékesítése iránt. Lízingelt gépjármű a lízingbevevő tartozásának fedezeteként nem vonható végrehajtás alá, mivel az a lízingbeadó tulajdonát képezi. Ugyanakkor a gépjármű lefoglalásának a pénzügyi intézmény opciós joga nem képezi akadályát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!