Gazdaság

2012.04.17. 08:26

Magyarországon nőtt, az EU-ban zsugorodott az autópiac

Magyarországon márciusban nőtt az újonnan forgalomba helyezett autók száma.

MTI

Az Európai Unió egészében sorban már hatodik hónapja regisztrált csökkenést az európai autógyártók szövetsége (ACEA).

A szervezet kedden publikált adatai szerint Magyarországon 4768 kocsit helyeztek forgalomba márciusban, 7 százalékkal többet, mint tavaly a harmadik hónapban. Igaz, a növekedési ütem elmaradt a januáritól és a februáritól, amikor közel 44 illetve 20 százalékkal több autót adtak el, mint 2011 első és második hónapjában, de az uniós tendenciáktól merőben eltér a magyarországi helyzet.

Az Európai Unió egészében márciusban tovább zsugorodott az autópiac: 1,453 millió új autót helyeztek forgalomba, 7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban: márciusi értékesítés ilyen alacsonyan 1998 óta nem volt.

A márciusi helyzet alakulásában meghatározó volt, hogy a nagy piacokon jelentősen csökkent a forgalomba helyezett új autók száma: Franciaországban 23 százalékkal, Olaszországban 27 százalékkal, Görögországban 43 százalékkal, Portugáliában 49 százalékkal.

A dél-koreai autógyártók tovább meneteltek előre, olyan nagy európai márkák rovására, mint a Renault, a Peugeot, az Opel és a Fiat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!