Gazdaság

2012.01.16. 07:45

Megvédik a vizeket

FMH - 2011. december 31-én lejárt az a határidő, amit a törvény a nitrátérzékeny területeken az engedélyhez nem kötött tevékenységet végző telepekre trágyatárolók megépítésére szabott.

Klecska Ernő

A Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) keretrendszere 2012. január 1-jétől egy újabb kötelező előírással bővül. Az új előírás betartása minden kölcsönös megfeleltetésben érintett támogatás igénylőjére vonatkozik, célja a felszíni vizek védelme a mezőgazdasági tevékenységből eredő szennyeződésekkel szemben.
Az új szabályozás szerint nem juttatható ki műtrágya a felszíni vizek partvonalától mért 2 méteres sávban, illetve nem juttatható ki szerves trágya az állóvizek partvonalától mért 20 méteres sávban, a völgyzárógátas halastavak és egyéb felszíni vízfolyások esetében a partvonaltól mért 5 méteres sávban. E védőtávolságok nem vonatkoznak a legeltetett állatok által elhullatott trágyára, amennyiben az az itatóhely megközelítése miatt következik be.
 A gazdák ezeket a területeket könnyen beazonosíthatják, hiszen a  szóban forgó felszíni vizeket a Mepar-ban (Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer) megjelenítik, a gazdálkodók számára azok az egységes kérelem igénylésekor láthatóak lesznek.
 A nitrátérzékeny területeken betartandó helyes mezőgazdasági gyakorlat egyik követelménye az is, hogy az állattartó telepeken a vonatkozó jogszabálynak (592008 FVM rendelet 8. paragrafus) megfelelő trágyatárolót kell építeni. Az egységes környezethasználati engedélyhez kötött tevékenységet végző telepek esetében a trágyatároló megépítésének határidejét az engedély tartalmazza. Az engedélyhez nem kötött tevékenységet végző telepekre a trágyatárolók megépítésének vonatkozásában egységesen meghatározott határidő azonban 2011. december 31-én lejárt - hívják fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara szakemberei.
Mivel ez a követelmény a kölcsönös megfeleltetés rendszerében a mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezés elleni védelem (JFGK4) része is, ezért betartását 2012-től a kölcsönös megfeleltetésre vonatkozó ellenőrzések keretében is vizsgálhatják.

A kölcsönös megfeleltetés egy komplex ellenőrzési és szankcionálási rendszer. Ennek lényege az, hogy az európai uniós támogatások, közvetlen kifizetések és bizonyos vidékfejlesztési, illetve borpiaci támogatások kedvezményezettjeként nyilvántartott mezőgazdasági termelőket az ellenőrzési rendszer követelményein keresztül ösztönzi arra, hogy a tevékenységükre vonatkozó különböző szabályokat (környezetvédelmi, állatjelölési, állatvédelmi és hasonlók) betartsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!