Gazdaság

2011.11.22. 09:34

Orbán értékálló nyugdíjakat ígér

A kormány 2012-re garantálja a nyugdíjak értékállóságát, továbbá azt is, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és a csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak - hangsúlyozza Orbán Viktor miniszterelnök a nyugdíjasoknak írt levelében, amelyet keddtől kézbesítenek a címzetteknek.

MTI

A levél tartalmáról Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője számolt be azután, hogy kedd reggel Orbán Viktor megbeszélést folytatott Iván Lászlóval, az Idősügyi Tanács tagjával, a Fidesz nyugdíjastagozatának országos elnökével.

A miniszterelnök szerint - mint azt a levélben írja - a nehéz európai és magyar gazdasági helyzet ellenére azért lehet garantálni a nyugdíjak értékállóságát, vagyis az áremelkedésekkel arányos növelésüket, mert a nyugdíjkasszába befizetett pénzt teljes egészében a nyugdíjas korúak nyugdíjára fordítják. "Abból az összegből tehát senki nem vehet el, nem kockáztathatja, nem nyerészkedhet rajta. Így garantálhatjuk a nyugdíjrendszer biztonságát" - közölte a miniszterelnök.

Szijjártó Péter a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta: Iván László és Orbán Viktor megerősítette azt a megállapodást, amelyet még 2009-ben kötöttek, hogy ha a Fidesz kormányra kerül, nem fogad el és nem hajt végre olyan válságkezelést, amely a nyugdíjasok vállára tesz újabb és újabb terheket.

A szóvivő szerint mára bizonyossá vált, hogy Magyarországon minden nyugdíjas biztonságban érezheti a nyugdíját, és sok más európai országgal ellentétben idén is sikerült és jövőre is sikerül megőrizni a nyugdíjak reálértékét. Orbán Viktor azt mondta Iván Lászlónak - idézte szavait Szijjártó Péter -, hogy a nyugdíjrendszer átszervezésével, a "kötelező nyugdíjtőzsde megszüntetésével" sikerült kiiktatni minden olyan kockázatot, amely veszélybe sodorhatta volna a nyugdíjkassza egyensúlyát, a nyugdíjakat. Annak köszönhetően, hogy a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat, nyugdíjat pedig csak a nyugdíjkasszából fizetnek, 2012-ben 4,2 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - mondta.

Iván László kiemelte: azért is nagy dolog a nyugdíjak reálértékének megőrzése, mert az ország és az EU számos tagállama nehéz helyzetbe került az utóbbi időben. Megjegyezte azt is, hogy novemberben egyösszegű, 6 százalékos kiegészítést kapnak a nyugdíjasok.

"Kitisztított" nyugdíjkasszával kell belépni a következő évbe - hangsúlyozta a kormánypárt nyugdíjastagozatának elnöke, hozzáfűzve, hogy mindennek nem lesznek vesztesei, nem engedik, hogy csökkenjen a reálérték.

A miniszterelnök levelét - amelyet jövő hétfőig minden nyugdíjas megkap - az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság küldi ki az idős embereknek - közölte Szijjártó Péter, aki kérdésre válaszolva hozzátette: a költségeket a nyugdíj-biztosítási alapból finanszírozzák. A pontos összegről a főigazgatóságnál lehet érdeklődni - jegyezte meg.

Arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tervezett együttműködés során a kormány belemenne-e egy olyan megállapodásba, amely érintené a nyugdíjakat, a szóvivő azt válaszolta: az a vállalás, hogy megőrzik a nyugdíjak reálértékét, "mindig és minden körülmények között érvényes". Az IMF-megállapodás majdani tartalmával kapcsolatos felvetésre úgy reagált: a sajtóban megjelent találgatásokkal nem kíván foglalkozni.

Azzal kapcsolatban, hogy az állam esetleges kártérítési kötelezettségei miatt különadót lehetne kiszabni, Szijjártó Péter azt mondta: "ha-val kezdődő mondatok sportban és politikában nem sokat érnek, (...) várjuk meg, amíg a parlament elfogadja ezt a törvényt, és amíg nem kerül sor ilyen esetre, ne találgassunk".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!