Gazdaság

2011.08.23. 08:28

Nem csökken az élelmiszerek áfája

A gazdasági tárca levette a napirendről az élelmiszerek adócsökkentését, így középtávon biztosan nem csökken az élelmiszerek áfája – írja a keddi Népszabadság a birtokába került minisztériumi értékelés alapján.

MTI

A tavasszal megfogalmazott kormányzati reformelképzelésről a vidékfejlesztési tárca elkészítette ugyan a hatástanulmányt, napi finanszírozási okok miatt azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium sem az idei büdzsé előkészítésekor, sem a jövő évi tervek között nem támogatja azt.
   
Az úgynevezett alapélelmiszereket jelenleg 18, illetve 25 százalékos általános forgalmi adó terheli. A korábbi kormánydöntés szerint az adócsökkentésnek július végéig, a jövő évi költségvetés koncepciós tervének elkészültéig kellett volna konkrét formát öltenie, pontosan megjelölve „az intézkedés közvetlen és közvetett hatásait, valamint a gazdaságélénkítésben, illetve az élelmiszer-forgalom gazdasági folyamatainak kifehérítésében elvárható szerepét”.
   
A hatástanulmányt áprilisban készítették a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM), érdemben azonban eddig nem tárgyalta a kabinet. A koncepció szerint a tárca azt szorgalmazta, hogy a mai 25 és 18 százalékos kulcs három lépésben 5 százalékra csökkenjen. A költségvetést a VM áprilisi számításai szerint éves szinten 240 milliárd forintos bevételkiesés érné, ha az 5 százalékos kulcs valamennyi alapvető élelmiszernél életbe lépne - írja a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!