Gazdaság

2011.03.01. 14:09

MDF: Bokros nem tudja mit írt alá vagy nem mond igazat

Az MDF szerint nem tudja mit írt alá vagy nem mond igazat Bokros Lajos, a párt EP-képviselője amikor tagadja, hogy szignálta volna azt a dokumentumot, amelyben vállalta a visszalépését, ha erre a párt felszólítja.

MTI

Ezt kedden közölte az MDF az MTI-vel, jelezve: a Magyar Demokrata Fórum minden EP-listán szereplő tagja, így Bokros Lajos is a nyilatkozat aláírásakor tisztában volt a szabad mandátum jogával és elvével. A nyilatkozat aláírásával a képviselőjelöltek éppen azt vállalták, hogy önként lemondanak ennek a jognak egy személyes gyakorlásáról, ezt a jogot megosztják azzal a közösséggel, amely lehetővé teszi az indulásukat - tették hozzá.
"Ezért szánalmas és egyben nevetséges Bokros Lajos utólagos, körmönfont magyarázkodása" - olvasható a párt közleményében.
Bokros Lajos hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy az európai parlamenti választások előtt, pontosan két évvel ezelőtt aláírt nyilatkozatukban az MDF képviselőjelöltjei azt vállalták, hogy a későbbiekben aláírnak egy újabb nyilatkozatot, amelyben alávetik magukat a visszalépésre vonatkozó esetleges felkérésnek. Ez utóbbi dokumentum azonban nem született meg, mert az MDF vezetői és az általuk megkérdezett jogászok megállapították, hogy egy ilyen nyilatkozat ellentétes lenne egyrészt a képviselők jogállásáról szóló törvénnyel, ami a szabad mandátum elvét rögzíti, másrészt az alkotmánnyal is. Nyilván ugyanezen ok vezérelte az MDF jelenlegi vezetését is, amikor a párt alapszabályából azóta törölte ezt a rendelkezést - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!