Gazdaság

2010.12.10. 03:29

Fűből tej - a magyar termelők még mindig a válság hatásait nyögik

Etyek, Herceghalom - A magyarországi tejtermelők csupán annyit kérnek, hogy a külföldi, olcsóbb tejekkel ne hozzák lehetetlen helyzetbe őket! A felvásárlási árak még mindig alatta maradnak az önköltségnek, a hasznot pedig a kereskedelem fölözi le - összegezhető az ágazat véleménye.

Zsohár Melinda

Hogyan lesz a fűből tej? E címmel invitálta meg a sajtót a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. etyek-ödönmajori tehenészeti telepére, majd Herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetébe, ahol az országban egyedüliként folytatnak tudományos tevékenységet a nagytestű háziállatok tartásával összefüggésben. A cudar idő ellenére népes újságíró társaságnak Hegedűs Imre, a bicskei gazdaság vezérigazgatója mutatta be az uniós színvonalú tehenészetet. A tehén nem steril, ám a tejtől ezt megköveteljük - fogalmazott. Az elkötelezett agrármérnök és takarmányozási szakmérnök mögött tüntetések, látványos demonstrációk állnak, két akció között azonban kiváló állattenyésztő, elismert szakgárdával dolgozik, s a saját gazdasága által előállított tej közvetlen értékesítését is kezébe vette.

A herceghalmi kutatóban a tej terméktanács elnöke, Kovács László a szikár tényeket sorolta, amelyek ismét megszólalásra indították az ágazatot. Nyugat-Európa agráriuma kilábalni látszik a válságból, s máris több tejet állítanak elő! A magyarországi üzletekben is pontosan látható, megjelentek az olcsó tejek és tejtermékek a polcokon, hiszen másfél milliárd liter (!) tejfölösleg keletkezet az Európai Unió nyugati fertályának országaiban, s ezt el akarják helyezni. Amíg hazánk kvótája évi kétmilliárd liter tej, addig a dunántúlnyi méretű Hollandiának 11 milliárd. Az olcsóbb tejjel a magyar fogyasztók csak ideig-óráig járnak jól, mert az elvesztett munkahelyekért nem kárpótol néhány forint - mondta.

A kormány agrárstratégiája készül, egyelőre csak a fő irányvonalak látszanak, de a tejtermelők növelni kívánják az állományukat. A jelenlegi 215 ezer tehén létszámát tíz év alatt 300 ezerre emelnék. Remélik, hogy a társas vállalkozások és az állattartó telepek tulajdonosai is vásárolhatnak földet, hiszen a honi tejmennyiség 80 százalékát a nagyobb gazdaságok állítják elő, szemben Nyugat-Európával. Hazánkban a tej felvásárlási ára ma 68 forint literenként, az önköltségi ár pedig 75-95 forint közötti - a termelők még mindig a válságot nyögik. Olyan szabályozásra várnak, amely nem engedné, hogy a külföldi tejet irreálisan olcsón forgalmazzák az egyenlőtlen versenyben.

Mi minden lesz belőle?

A tej fő összetevői: a tejzsír, tejfehérje (kazein), tejcukor (laktóz). A kazein lebontásához rennint termelnek a nyálmirigyek; a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybél nyálkahártyájában.

A tehéntej és a kecsketej körülbelül négyszerannyi fehérjét és kálciumot tartalmaz, mint az anyatej.

A tejszínt a nyers tejből fölözéssel nyerik, a tejföl édes tejszínből savanyítással készül. A joghurt és a kefír beoltás után jön létre.

A herceghalmi kutatóban a tej terméktanács elnöke, Kovács László a szikár tényeket sorolta, amelyek ismét megszólalásra indították az ágazatot. Nyugat-Európa agráriuma kilábalni látszik a válságból, s máris több tejet állítanak elő! A magyarországi üzletekben is pontosan látható, megjelentek az olcsó tejek és tejtermékek a polcokon, hiszen másfél milliárd liter (!) tejfölösleg keletkezet az Európai Unió nyugati fertályának országaiban, s ezt el akarják helyezni. Amíg hazánk kvótája évi kétmilliárd liter tej, addig a dunántúlnyi méretű Hollandiának 11 milliárd. Az olcsóbb tejjel a magyar fogyasztók csak ideig-óráig járnak jól, mert az elvesztett munkahelyekért nem kárpótol néhány forint - mondta.

A kormány agrárstratégiája készül, egyelőre csak a fő irányvonalak látszanak, de a tejtermelők növelni kívánják az állományukat. A jelenlegi 215 ezer tehén létszámát tíz év alatt 300 ezerre emelnék. Remélik, hogy a társas vállalkozások és az állattartó telepek tulajdonosai is vásárolhatnak földet, hiszen a honi tejmennyiség 80 százalékát a nagyobb gazdaságok állítják elő, szemben Nyugat-Európával. Hazánkban a tej felvásárlási ára ma 68 forint literenként, az önköltségi ár pedig 75-95 forint közötti - a termelők még mindig a válságot nyögik. Olyan szabályozásra várnak, amely nem engedné, hogy a külföldi tejet irreálisan olcsón forgalmazzák az egyenlőtlen versenyben.

Mi minden lesz belőle?

A tej fő összetevői: a tejzsír, tejfehérje (kazein), tejcukor (laktóz). A kazein lebontásához rennint termelnek a nyálmirigyek; a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybél nyálkahártyájában.

A tehéntej és a kecsketej körülbelül négyszerannyi fehérjét és kálciumot tartalmaz, mint az anyatej.

A tejszínt a nyers tejből fölözéssel nyerik, a tejföl édes tejszínből savanyítással készül. A joghurt és a kefír beoltás után jön létre.

A kormány agrárstratégiája készül, egyelőre csak a fő irányvonalak látszanak, de a tejtermelők növelni kívánják az állományukat. A jelenlegi 215 ezer tehén létszámát tíz év alatt 300 ezerre emelnék. Remélik, hogy a társas vállalkozások és az állattartó telepek tulajdonosai is vásárolhatnak földet, hiszen a honi tejmennyiség 80 százalékát a nagyobb gazdaságok állítják elő, szemben Nyugat-Európával. Hazánkban a tej felvásárlási ára ma 68 forint literenként, az önköltségi ár pedig 75-95 forint közötti - a termelők még mindig a válságot nyögik. Olyan szabályozásra várnak, amely nem engedné, hogy a külföldi tejet irreálisan olcsón forgalmazzák az egyenlőtlen versenyben.

Mi minden lesz belőle?

A tej fő összetevői: a tejzsír, tejfehérje (kazein), tejcukor (laktóz). A kazein lebontásához rennint termelnek a nyálmirigyek; a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybél nyálkahártyájában.

A tehéntej és a kecsketej körülbelül négyszerannyi fehérjét és kálciumot tartalmaz, mint az anyatej.

A tejszínt a nyers tejből fölözéssel nyerik, a tejföl édes tejszínből savanyítással készül. A joghurt és a kefír beoltás után jön létre.

A kormány agrárstratégiája készül, egyelőre csak a fő irányvonalak látszanak, de a tejtermelők növelni kívánják az állományukat. A jelenlegi 215 ezer tehén létszámát tíz év alatt 300 ezerre emelnék. Remélik, hogy a társas vállalkozások és az állattartó telepek tulajdonosai is vásárolhatnak földet, hiszen a honi tejmennyiség 80 százalékát a nagyobb gazdaságok állítják elő, szemben Nyugat-Európával. Hazánkban a tej felvásárlási ára ma 68 forint literenként, az önköltségi ár pedig 75-95 forint közötti - a termelők még mindig a válságot nyögik. Olyan szabályozásra várnak, amely nem engedné, hogy a külföldi tejet irreálisan olcsón forgalmazzák az egyenlőtlen versenyben.

Mi minden lesz belőle?

A tej fő összetevői: a tejzsír, tejfehérje (kazein), tejcukor (laktóz). A kazein lebontásához rennint termelnek a nyálmirigyek; a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybél nyálkahártyájában.

A tehéntej és a kecsketej körülbelül négyszerannyi fehérjét és kálciumot tartalmaz, mint az anyatej.

A tejszínt a nyers tejből fölözéssel nyerik, a tejföl édes tejszínből savanyítással készül. A joghurt és a kefír beoltás után jön létre.

Mi minden lesz belőle?

A tej fő összetevői: a tejzsír, tejfehérje (kazein), tejcukor (laktóz). A kazein lebontásához rennint termelnek a nyálmirigyek; a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybél nyálkahártyájában.

A tehéntej és a kecsketej körülbelül négyszerannyi fehérjét és kálciumot tartalmaz, mint az anyatej.

A tejszínt a nyers tejből fölözéssel nyerik, a tejföl édes tejszínből savanyítással készül. A joghurt és a kefír beoltás után jön létre.

Mi minden lesz belőle?

A tej fő összetevői: a tejzsír, tejfehérje (kazein), tejcukor (laktóz). A kazein lebontásához rennint termelnek a nyálmirigyek; a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybél nyálkahártyájában.

A tehéntej és a kecsketej körülbelül négyszerannyi fehérjét és kálciumot tartalmaz, mint az anyatej.

A tejszínt a nyers tejből fölözéssel nyerik, a tejföl édes tejszínből savanyítással készül. A joghurt és a kefír beoltás után jön létre.

A tej fő összetevői: a tejzsír, tejfehérje (kazein), tejcukor (laktóz). A kazein lebontásához rennint termelnek a nyálmirigyek; a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybél nyálkahártyájában.

A tehéntej és a kecsketej körülbelül négyszerannyi fehérjét és kálciumot tartalmaz, mint az anyatej.

A tejszínt a nyers tejből fölözéssel nyerik, a tejföl édes tejszínből savanyítással készül. A joghurt és a kefír beoltás után jön létre.

A tej fő összetevői: a tejzsír, tejfehérje (kazein), tejcukor (laktóz). A kazein lebontásához rennint termelnek a nyálmirigyek; a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybél nyálkahártyájában.

A tehéntej és a kecsketej körülbelül négyszerannyi fehérjét és kálciumot tartalmaz, mint az anyatej.

A tejszínt a nyers tejből fölözéssel nyerik, a tejföl édes tejszínből savanyítással készül. A joghurt és a kefír beoltás után jön létre.

A tehéntej és a kecsketej körülbelül négyszerannyi fehérjét és kálciumot tartalmaz, mint az anyatej.

A tejszínt a nyers tejből fölözéssel nyerik, a tejföl édes tejszínből savanyítással készül. A joghurt és a kefír beoltás után jön létre.

A tehéntej és a kecsketej körülbelül négyszerannyi fehérjét és kálciumot tartalmaz, mint az anyatej.

A tejszínt a nyers tejből fölözéssel nyerik, a tejföl édes tejszínből savanyítással készül. A joghurt és a kefír beoltás után jön létre.

A tejszínt a nyers tejből fölözéssel nyerik, a tejföl édes tejszínből savanyítással készül. A joghurt és a kefír beoltás után jön létre.

A tejszínt a nyers tejből fölözéssel nyerik, a tejföl édes tejszínből savanyítással készül. A joghurt és a kefír beoltás után jön létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!