Gazdaság

2009.08.31. 13:36

Szedik a szőlőt a Csúcsos-hegyen

Nadap - A korai szőlőfajták szüretelését elkezdték a gazdák, bár a pincékből nem fogyott el az óbor. A termés jó közepes, a felvásárlási ár viszont alacsony. Egyelőre folyik az alku.

Zsohár Melinda

Nadap gyönyörű, különleges fekvésű hely, a csúcsos-hegyi lankákon ősidők óta szőlőt termesztenek. Az időjárás legalább másfél héttel előbbre tart, s a zengő nevű hungarikum szőlő korai érésű, itt az idő a szüretelésre!
- Megmértem, 19 mustfok az átlag, nincs mire várni - szögezi le Mati Károly, a Szent Benedictus Borlovagrend nagymestere, szőlőtulajdonos és borkészítő.  A cukorfok még emelkedhet, hiszen jó idő ígérkezik az elkövetkezendőkben, de már a savtartalom csökkenne, s ha megváltozik a kettő ideális aránya, az nem kedvez a bornak - magyarázza az egyszerűen hangzó, de nyilván titkokkal teli és a tennivalók kidekázásával járó fontos részleteket a nagymester. Mati Károly tősgyökeres városi fiúként szeretett bele a földbe, pontosabban a szőlőtermesztésbe, borszakértelmét honorálták borlovagrendi titulusával. Amúgy csupán egyharmad-egyharmad hektárnyi zengő és rajnai rizling fajtájú szőleje van, ami nem túl nagy terület. A szőlőbirtoknál persze nem olyan léptékben számolunk, mintha repce- vagy búzaföldje lenne az embernek... Nadapon a szőlőskerteket elkerülték a betegségek, s a jég sem pusztított.
- Maradt bőven az óborból - sóhajt Mati Károly. - Értesüléseim szerint a kiemelt borászatok kivételével senki sem elégedett a bor értékesítésével. Itt, a Velencei-tó környékén nem indult be úgy a turizmus, s benne a borturizmus, ahogy azt reméltük. Nem vádolok senkit, de nálunk csak a mesében létezik az, amit Ausztriában rendre tapasztalhatunk. Az adott borvidék vendéglőiben, éttermeiben magától értetődően teszik az asztalra a vendég elé az ott termett szőlőből készült bort, anélkül, hogy kérnék. Ha mást kér a vendég, akkor kicsit győzködik, s csak azután hoznak neki mást, ha hajthatatlan. Nálunk egy-két kivételtől eltekintve alig kapni helyi bort, még folyóborként sem - folytatja a szakember.
Nyomott áron kínálják a velencei-tavi borokat (is) egyébként, 200-700 forint közötti áron kapható kimért bor a pincetulajdonosoktól. Jó minőségű zöld veltelinit már 200-250 forint közötti áron kínálnak például a Csóbor Pincészetben, folyóborként. A palackos borok drágábbak, az üzletekben és vendéglátóhelyeken egyéb tényezők emelik az eladási árat. Ifjabb Hegedűs György pincészetében a zengő litere 350-400 forintért kapható, persze óbor még, hiszen most szüretelt ő is a hét végén. A palackos borok 550-600 forint között kínálják magukat, s ezek már bátran ajánlhatók az igényesebb fogyasztóknak. A szőlő felvásárlási ára alacsony, a zengőt nagy tételben kilónként 50 forintért vennék, de 80 alatt nem adják egyelőre a gazdák.
- Mindig bízunk, reménykedünk - mondja Mati Károly a szőlősgazdák nevében.
Ifjabb Hegedűs György legelsőként szüretelte le zengőjét a nadapi bérelt területen, a feldolgozást fehérvári borászatában végzi el. Az egyes függönyös szőlőt     a '80-as években termelőszövetkezeti szakcsoporti szisztémában telepítették, a vagyonnevesítéskor privatizálták a mintegy 350-400 hektárnyi területet. Ide tartoznak Pázmánd, Nadap, Kápolnásnyék, Velence, Pákozd és Sukoró szőlői, s része még Agárd és Gárdony.

Új borkategóriákat kell szerepeltetni a címkéken augusztustól, a mustokból kiforrt bor elnevezései az európai uniós követelmények szerint változnak.
Ismét változtatnunk kell, alkalmazkodni az elvárásokhoz, írta egy olvasónk a borkategóriák változása kapcsán. Renner László, az Etyek-Budai Borvidék Velencei-tó Körzeti Hegyközség alelnöke megerősítette, hogy a borpiaci reform második szakaszának hatályba lépésével valóban módosul a borospalackok címkéinek felirata. A szőlész-borász szakember Nadapon bír szőlőterülettel, de családi tradícióként is hozza magával a szőlőtermesztés hagyományát. Édesapja Badacsonyban dolgozott intézőként a hajdani grófi birtokon, hívásra jött Mórra, szintén az akkori uradalomba.
Renner László a régi és az új eljárást is alkalmazza pincészetében. Eddig négy kategória volt érvényben: a védett eredetű bor, amely történelmi tradíciójú termőhelyről származott, előírt minőségben; a meghatározott termőhelyről származó minőségi bor; a tájbor; s az asztali bor  ez utóbbi nem köthető termőhelyhez.
Mostantól bevezetik az oltalom alatt álló eredet-megjelöléses kategóriát, ide tartozik a védett eredetű és a meghatározott termőhelyről származó bor. Másik kategória az oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott bor, s végül a földrajzi jelölés nélküli bor. Ez utóbbiba lényegében minden bor besorolható.

Új borkategóriákat kell szerepeltetni a címkéken augusztustól, a mustokból kiforrt bor elnevezései az európai uniós követelmények szerint változnak.
Ismét változtatnunk kell, alkalmazkodni az elvárásokhoz, írta egy olvasónk a borkategóriák változása kapcsán. Renner László, az Etyek-Budai Borvidék Velencei-tó Körzeti Hegyközség alelnöke megerősítette, hogy a borpiaci reform második szakaszának hatályba lépésével valóban módosul a borospalackok címkéinek felirata. A szőlész-borász szakember Nadapon bír szőlőterülettel, de családi tradícióként is hozza magával a szőlőtermesztés hagyományát. Édesapja Badacsonyban dolgozott intézőként a hajdani grófi birtokon, hívásra jött Mórra, szintén az akkori uradalomba.
Renner László a régi és az új eljárást is alkalmazza pincészetében. Eddig négy kategória volt érvényben: a védett eredetű bor, amely történelmi tradíciójú termőhelyről származott, előírt minőségben; a meghatározott termőhelyről származó minőségi bor; a tájbor; s az asztali bor  ez utóbbi nem köthető termőhelyhez.
Mostantól bevezetik az oltalom alatt álló eredet-megjelöléses kategóriát, ide tartozik a védett eredetű és a meghatározott termőhelyről származó bor. Másik kategória az oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott bor, s végül a földrajzi jelölés nélküli bor. Ez utóbbiba lényegében minden bor besorolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!