Gazdaság

2008.12.03. 03:28

Sokat fizetnek a lemaradók

<b>Budapest</b> - December 1-jén járt le a határidő, hogy ingyen előregisztrálhattak a vállalkozások az Európai Vegyianyag-ügynökségnél - 2009. január 1-jétől az EU-n belül nem gyárható, illetve importálható vegyianyag e nélkül.

Klecska Ernő

A Reach (Registration, Evaluation Authorisation and Restriction of Chemicals), azaz az Európai Unió vegyipari rendeletének hatálya alá tarozó, vegyi anyagokat gyártó és importáló cégek 2008. december 1-jéig vehettek részt ebben az ingyenes előregisztrációban. A tét nem kicsi, hiszen 2009. január 1-jétől az EU-n belül nem gyártható, illetve importálható vegyianyag Reach-regisztráció nélkül. Minden olyan vállalkozásnak, amely évente 1 tonnánál több, a rendelet hatálya alá tartozó vegyi anyagot gyárt vagy importál, annak regisztráltatnia kell a cégét és a vegyianyagot is. A Reach minden önmagában, készítményekben vagy árucikkekben jelen lévő anyag gyártására, forgalomba hozatalára és felhasználására vonatkozik.

Az előregisztráció előnye, hogy az érintett cégek pár adat megadásával regisztrálhatták az általuk kezelt anyagokat. Ez lehetőséget ad a teljes regisztráció későbbi benyújtására és más regisztráltak adataihoz való hozzáférésre, így a vállalkozásoknak később sem kell bizonyos vizsgálatot elvégez(tet)niük, ezzel időt és pénzt takaríthatnak meg. A későbbi regisztrációra már csak térítés ellenében lesz lehetőségük, ahhoz minden vizsgálati anyagot önállóan kell beszerezniük, amely további anyagi, adminisztrációs teherrel jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!