Gazdaság

2008.12.04. 03:29

Mégis megéri tanulni

<b>Budapest</b> - Azt gondolnánk, egy üzletkötőnél aztán tényleg semmi más nem számít, mint a rátermettség. A béradatok alapján mégis úgy tűnik, akinek érettségije van, az ebben a munkakörben is többet keres.

B. Kiss László

Megéri tanulni! - derül ki a Merces legutóbbi tanulmányának eredményeiből. A Workania állásportál által működtetett internetes fizetési felmérés százezer munkavállaló önkéntesen megadott bérinformációi alapján készítette el a legutóbbi átlagjövedelmi analízisét. A legjobban az egyetemi végzettséggel rendelkezők keresnek, bruttó átlagfizetésük 243 ezer 500 forint. Egy főiskolai végzettségű munkavállaló átlagban 219 ezer forintot keres, OKJ-s képzéssel pedig átlag havi 159 ezer forintra számíthat. Valamivel alacsonyabb az érettségivel (158 ezer forint), az érettségi nélküli középiskolával (139 ezer forint) rendelkezők bére, amíg a legalacsonyabb fizetést az alapfokú végzettségűek (126 ezer forint) kapják.

Mit ér a tudás?

A nemek közti fizetésbeli különbség minden végzettségi szintnél megtalálható. A legnagyobb különbség az érettségi nélküli középiskolai végzettségnél mutatkozik: itt a férfiak átlagfizetése 150 ezer 300 forint, az ugyanilyen végzettségű nők ennél 28 százalékkal kevesebbet keresnek. Jelentős a differencia az alapfokú végzettségnél is: a nők 27százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál (139 ezer 500 forint a férfiak, amíg 102 ezer 200 forint a nők átlagfizetése). A legkisebb különbség a nemek között az OKJ-s képzésnél adódik, itt csupán 11 százalékos a hölgyek lemaradása (171 ezer 500 szemben a 152 ezer 600 forinttal!). A végzettség szintjének növekedésével csökken a nők fizetésbeli hátránya. A végzettség mellett nagymértékben befolyásolja a fizetés nagyságát, hogy az ország mely részében dolgozunk. Ha összességében tekintünk a vidéki megyékre, Budapest előnye jelentős az ország többi részével szemben. A fővárosban ugyanis bármelyik végzettséggel 12-20 százalékkal lehet többet keresni. Például Budapesten egy OKJ-s képzéssel átlagban 185 ezer 700 forintot kereshetünk, addig ugyanezért a végzettségért vidéken 25 százalékkal kevesebbet adnak. Érdekes képet kapunk, ha konkrét pozíciókat hasonlítunk össze: adminisztratív alkalmazott pozícióban elhelyezkedni a felmérés szerint bármilyen végzettséggel van esélyünk, de a különbség persze jelentős az általános iskolai végzettség (128 ezer 400 forint) és az egyetem (193 ezer 000 forint) között. Érettségizett könyvelőként átlagban 164 ezer 200 forintot, diplomásként pedig 228 ezer 800 forintot kereshetünk. Egy üzletkötőnél inkább a rátermettség és az ügyesség számít, de mégis jelentős fizetésbeli különbséget ad az érettségi (nélküle 164 ezer 300 forint, érettségivel 194 ezer 200 forint). Némely banki munkához sem feltétel a diploma, mégis jelentős hátránya van egy érettségivel rendelkező ügyfél-tanácsadónak (192 ezer 600 forint) az ugyanebben a pozícióban dolgozó diplomáshoz képest (főiskola 239 ezer, egyetem 250 ezer 900 forint). A legtöbb béren felüli juttatást az érettségivel rendelkezők és a diplomások kapják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!