Gazdaság

2008.12.08. 03:29

Készülnek a válságra

<b>Székesfehérvár</b> - Új szolgáltatásokat és a mikrohitelek bővítését tervezik a gazdasági válság kezelésére a fehérvári foglalkoztatási paktum szereplői.

MTI

A pénzügyi válság miatt munkanélkülivé váló fehérváriak támogatásáról és a további együttműködési lehetőségekről tartottak fórumot pénteken az egy éve alakult Munkaerő-piaci Partnerség Székesfehérvár elnevezésű foglalkoztatási paktum tagjai.

Bár decemberéig a válság nem rendítette meg a városi és kistérségi munkaerőpiacot, a helyi partnerek több fórumot, konzultációt is tartottak. Eddig az Alcoa-Köfém Kft. 84 és a VT Autóelektronika Kft. 400 fős leépítéséről vannak információk, de az ellenkezőjére is van példa: az IBM fehérvári szolgáltató központja bejelentette, hogy több száz ember felvételét tervezi. Mindez arra utal, hogy a helyi gazdaság a válság ellenére is stabil, és a rendelkezésre álló szolgáltatások igénybevételével egy esetleges leépítés után is könnyebb elhelyezkedni - szögezték le a résztvevők.

A Munkaerő-piaci Partnerség irodájának otthont adó Vállalkozói Központ Közalapítvány mindazonáltal két új szolgáltatással várja azokat, akik munkahelyüket elvesztették, és új munkát keresnek, vagy vállalkozásalapításba fognak - tudtuk meg. Induló vállalkozások igénybe vehetik az íróasztalbérlet szolgáltatást, mely azt jelenti, hogy ingyenesen kapnak a vállalkozói központban egy íróasztalt, és térítésmentesen használhatják a rendelkezésre álló szolgáltatásokat és infrastruktúrát. Az inkubátorházban, ahol teljes körű tanácsadással segítik a vállalkozóvá válókat, új munkahelyet keresőknek álláskereső tréninggel segítenek.

A megbeszélésen elhangzott: a felkészülés és előrelátás jegyében a fehérvári önkormányzat kezdeményezi a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál (RVA), hogy dolgozza ki a mikrohitelkeret bővítésének lehetőségét. Az RVA e szolgáltatásával évek óta támogatja a helyi kisvállalkozásokat. A városban volt már egy példaértékű kezdeményezés, az IBM 2002-es leépítésekor az önkormányzat és az alapítvány közösen létrehozta azt az IBM-alapot, mely segítségével a munkahelyüket elvesztők új vállalkozás alapításához kaptak segítséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!