Gazdaság

2008.12.16. 03:29

Haladék kérelemre

<b>Székesfehérvár</b> - Az utóbbi időben, főleg az adóslisták kapcsán, többször felmerült a kérdés: csökkenhet, elévülhet-e az adótartozás? Utánanéztünk, mit érdemes tudni a fizetési könnyítés lehetőségéről.

Körmendi Erzsébet

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény külön méltányossági lehetőséget biztosít azon adózók részére, akik az adójogszabályokban meghatározott vagy az adóhatóság által jogerős határozatban előírt fizetési kötelezettségeiket valamilyen gazdasági vagy személyes okból az esedékesség időpontjáig nem vagy csak részben tudják teljesíteni. Ha az adózó szorult helyzetben van, és tartozásának azonnali, egy összegű megfizetése gondot okoz, az adóhatóság elsősorban fizetési könnyítés (részletfizetés, fizetési halasztás) engedélyezésével tud segítséget nyújtani a hátralék maradéktalan rendezéséhez - tájékoztatott Répássy György, az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága felszámolási és fizetési kedvezmények főosztályának vezetője.

- Az engedélyezés kérelemre történhet! Annak benyújtására, módosítására és visszavonására postai úton, az ügyfélszolgálati irodákban személyesen, illetve elektronikus úton az APEH honlapjáról letölthető elektronikus űrlapon van lehetőség. A részletfizetés és fizetési halasztás engedélyezése nem jár automatikusan. Az eljárás az adóhatóság mérlegelési jogkörében történik, és ehhez a törvény több feltételt is meghatároz.

Az elbíráláskor meg kell vizsgálni, hogy a fizetési nehézség ténylegesen fennáll-e. Az adós és a vele közös háztartásban élők jövedelmi és vagyoni viszonyait együttesen kell figyelembe venni. Feltétel, hogy a fizetési nehézség keletkezése az adózónak ne legyen felróható, vagy annak elkerülése érdekében úgy járjon el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható. Lényeges, hogy az adós mit tett az eredeti esedékesség és a kérelem benyújtása közötti időszakban, mutatott-e például fizetési készséget? A felróhatóságot magánszemélyek esetében figyelmen kívül lehet hagyni, ha az adó azonnali, vagy egy összegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos megterhelést jelent. Nem lehet eltekinteni viszont attól, hogy a fizetési nehézség átmeneti jellegű legyen és a későbbi megfizetést az adóhatóság valószínűsítse.

Mindehhez össze kell vetni a tartozás nagyságrendjét, a háztartásban együtt élők jövedelmét, a megélhetés költségeit, a lakásfenntartással kapcsolatos költségeket, az azt terhelő hitelt és az egyéb kötelezettségek, tartozások összegét. Fontos, hogy a tartozás megfizetése az engedélyezett későbbi időpontban is biztosított legyen, annak kiegyenlítésére a jövőben reális esély mutatkozzon.

Az adózónak kell bizonyítania, hogy kérelme teljesítésének törvényi feltételei fennállnak! A nyilvánvalóan aggályos és hiányos adatközlés megakadályozza a tényleges anyagi és jövedelmi helyzet megállapítását. Adózót az eljárásban együttműködési kötelezettség terheli - ez egyébként az ő érdeke is. A tényállás tisztázásánál az elsőfokú adóhatóság számos bizonyítási eszközzel élhet: adózó kérelmében előadott és okiratokkal alátámasztott jövedelmi, vagyoni, szociális körülményeivel kapcsolatos adatok; hivatalból rendelkezésre álló bevallások, információk, egyéb okiratok; adós által kitöltött, igazolásokkal csatolt adatlap; helyszíni szemle; környezettanulmány.

A kérelem teljesítése esetén késedelmi pótlékot számítanak fel. Különösen indokolt esetben - magánszemélyeknél! - az adóhatóság pótlékmentességet is engedélyezhet. Az eljárásért illetéket kell fizetni. Ennek összege 2200 forint, amit az illetékes adóhatóság illetékbeszedési számlája javára kell teljesíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!