Gazdaság

2008.12.15. 03:29

A kockázatokra is felkészülnek

<b>Székesfehérvár</b> - Kisebb mértékben hat negatívan a gazdasági válság a Videoton Holding Zrt.-re - mondta <em>Széles Gábor</em> elnök-vezérigazgató pénteken a cég évzáró ünnepségén.

Miskei Anita

- Az elmúlt tíz év nyugodt időszak volt vállalatunk életében, meg tudtuk valósítani a fejlesztési stratégiánkat. Az utóbbi negyedévet a gazdasági válság árnyékolta be, de szerencsésebbek vagyunk, mint azok a cégek, amelyek hitelekből építkeztek - mondta Széles Gábor. Hozzátette, nincs hitelük, sem külföldi tulajdonosaik, akiknek ebben az időszakban az az érdekük, hogy a kedvezőbb feltételeket kínáló országok, mint például Magyarország helyett saját hazájukban erősítsék vállalatukat, megrendítve az itteni üzemeket. A Videoton 100 százalékban magyar tulajdonban van. Széles Gábor, a vállalatcsoportot alkotó cégek képviselői előtt elmondta, 2001 óta nőtt a működőtőke, jelenleg 18 milliárd forint, a saját tőkéjük 1999-2008-ra 35 milliárdról közel 75 milliárd forintra duzzadt. - 2004-ben volt a vállalat életében egy nehéz időszak, de folyamatosan növekedett árbevételünk. Az idén a tavalyinál 3 százalékkal lesz kevesebb. A beruházásaink nagysága is évről évre nőtt, ezért az idén fellendült az ipari elektronika valamint a háztartási eszközök gyártása is. Ezen a két területen szeretnénk hasonló eredményeket elérni, mint az autóipar területén, úgy beágyazódni a partnereink körébe, Európába. A jövő év első fele nehézséget hoz minden vállalkozás számára, a veszteségek minimalizálására törekszünk. A jóslatok szerint 30 százalékkal is csökkenhet az árbevételünk, mi szeretnénk ezt 10 százalék alá leszorítani - mondta, hozzáfűzve, az idő most kedvez a vállalatcsoportnak, azon dolgoznak, hogy munkahelyek elvesztése, gyárbezárás ne jellemezze jövő évüket.

Lakatos Péter vezérigazgató a 2008-as évet értékelve elmondta, a válság idején is optimisták, mert földrajzi elhelyezkedésük, kifejlesztett technológiájuk révén lehetnek eredményesebbek. Ezt igazolja, hogy például együtt fejlesztik termékeik egy részét a Philips-szel, nyitottak mások irányába, a szerszámgyártás területén kiemelkedőek, s a gépberuházások is magas értéket képviselnek.

Sinkó Ottó, a társaság másik vezérigazgatója hangsúlyozta, idén a legnagyobb technológiai fejlesztést a VD Informatikánál (félmilliárdot meghaladó beruházás), és a VTCD-nél (250 millió forintos fejlesztés) hajtottak végre. Nem sok sikere volt a VT Autóelektronika Kft.-nek a válság hatásai miatt, bár a legnagyobb árbevételű vállalat a holdingban. Sinkó Ottó elmondta, a cégcsoportra hatott a kőolaj, a dollár és az euró árfolyamának változása, a forint erősödése több száz milliós veszteséget jelentett.

- 2009 végére, 2010-re lábalhatunk ki a válságból, addig számolunk azzal, hogy csökken a termékeink iránti kereslet, bevételünk kisebb lesz. Ebben a helyzetben nincs helye a minimálbér emelésének, a kikényszerített helyi iparűzési adó is országszerte munkahelyeket pusztíthat el. A Videoton Holding Zrt.-nek likviditása, tőkéje, letisztult technológiai háttere és regionális jelenléte van - mondta Sinkó Ottó. 2009-ben figyelniük kell partnereiket, vizsgálva vevőik és beszállítóik fizetőképességét, életképességét. Az üzletfejlesztést kiemelve elmondta, a korábbi 3 évvel szemben jelenleg csak 6 hónapra tudnak szerződést kötni, így fel kell készülniük a kockázatkezelésre, s a pozíciófoglalásra is - tette hozzá.Most nincs helye a minimálbér megemelésének - jelentette ki Sinkó Ottó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!