Gazdaság

2008.10.14. 02:29

Milliárdok haltermelésre

<b>Brüsszel</b> - Hatmilliárd forintnak megfelelő unós pénzt fordíthatnak fejlesztésre, promócióra a haltermelők az elkövetkező öt évben. A pályázatokat hamarosan, még idén kiírják.

Radocsai Kálmán

Jóváhagyta az Európai Bizottság az operatív programot a magyar halászat számára. 2013-ig évente 1,2 milliárd forintra pályázhatnak az ágazatban érintett vállalkozók. Lévai Ferenc, a Haltermelők Országos Szövetségének tógazdasági alelnöke úgy fogalmazott: a halászati ágazat egy ötéves külön keretet kapott a technológiai és egyéb fejlesztések megvalósítására, amit az Európai Halászati Alapból különítettek el. A keret öt pillérből áll, öt különféle szegmensen át lehet a pénzeszközöket megpályázni, melyeket előreláthatóan novemberben vagy decemberben kiírnak.

Mielőtt kiosztják a pénzeket, felállítanak egy előszűrő rendszert, a pályázati tanácsot, mely a nagyobb fejlesztéseket abból a szempontból vizsgálja meg, hogy az ágazat strukturális fejlődését milyen mértékben szolgálja. Így elkerülhetők azok a korábban elkövetett hibák, hogy alanyi jogon boldog-boldogtalan pályázott, és egyebek mellett jóval több halastavat létesítettek, mint ami elegendő lett volna. Emiatt sokan egymás alá ígérve próbáltak piacokat fogni, ami nem szolgálta érdemben az ágazat fejlődését.

Hangsúlyt fektetnek a többi között a feldolgozó üzemek vagy a halkeltetők területi arányaira, mert nem szabad megengedni, hogy azok egymás mellett épüljenek, és esetleg országrészek maradjanak ki. A pénzek felosztása együtt jár az ágazati tevékenység újragondolásával. Előfordul, hogy a nagyértékű gépeket, mint az iszapkotrókat, egy-egy gazdálkodó nem tudja kihasználni, az ilyen esetekben remélhetően össze áll majd egy három-négy főből álló csapat, mögöttük több ezer hektárral, és konzorcium keretében pályáznak.

Jelentős pályázati pénzeket fordítanak majd promócióra is, mert kiemelten fontos, hogy a magyar vásárlók a magyar termékekkel ismerkedjenek meg. A célok között kiemelten szerepel, hogy a fogyasztók lássák, a hazai termékek minősége mindig jobb, s a termékekre kiadott forintjaikkal az országot, az itt élő embereket támogatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!