Gazdaság

2008.10.06. 02:29

Hitvány földön dús ültetvény

<b>Bicske</b> - Szinte szemmel látható, mint nő ki a földből rendkívüli sebességgel az energiafűznek nevezett fa! A hitványabb talajokon is megélő növény biomasszának való.

MTI

A biomassza és a bioüzemanyagok miatt vészharangokat kongatóknak sietve leszögezik, hogy a fás szárú energianövények - nyár, fűz, akác fajokon belül különböző fajták - az élelmiszer- és takarmánynövények elől nem veszik el a termőhelyet. A jövedelmezőséget nyújtó fákat pont ott érdemes és tanácsos ültetni, ahol más nem kecsegtet eredménnyel: gyakran vízjárta, belvíz kialakulására hajlamos területeken, szélsőséges víz- és tápanyaggazdálkodású, leginkább homok vagy homokos vályog féleségű talajokon - hangsúlyozza Gyuricza Csaba. Hazánkban több erőmű fogad be energiafát tüzelésre, de egyelőre több fa érkezik az erdészetekből, mint az energiaültetvényekről. A biomassza alapanyagául szolgáló fatermelésnek már kiforrott a technológiája, s uniós támogatás is igényelhető hozzá, szigorú feltételekhez kötve. Ez utóbbiak éppen a jó minőségű talajok védelme és az egyéb élelmiszernövények vetésterületének egyensúlya miatt is léteznek.

A két szakember kifejezetten az energiafűz termesztési technológiájába ásta bele magát, tapasztalaik személyes kipróbáláson nyugszanak. A fűzdugványokat adott faiskolákban, előállító helyeken lehet beszerezni, s az első év után tanácsos visszametszeni a sarjadó ágakat. A következő esztendőben rendkívüli sebességgel indul növésnek a megfelelő technológiával gondozott ültetvény, szinte szemmel látható a növekedés. Különösen nyáron, eső után képes a fűz naponta négy centimétert is nőni, robbanásszerű a fejlődés az alig 8-10 aranykoronás földön is. A második évben a gyomokat is kiszorítja a burjánzó kultúra, s a harmadik esztendőtől indulhat a betakarítás. Nagyüzemi szinten speciális dugványozógépet használnak a telepítésre, az aratásra pedig átalakított kukorica silózógépet, megerősített késekkel, amelyek elbírnak az 5-6 centiméter vastagságú ágakkal is.

Nem titok, számottevő jövedelemre csak fegyelmezett technológia mellett lehet szert tenni, s két hektár az ajánlott legkisebb táblaméret. Az első év hektáronkénti mintegy félmillió forintos költségének 40 százalékát visszanyerhetik támogatásként. Később kisebbek a költségek is, valamint bizonyos összeget kifizetnek energiaprémiumként .

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!