Gazdaság

2008.10.22. 02:29

Érkeznek a kivonatok

<b>Fejér megye</b> - Elkezdte a folyószámlák postázását az adóhivatal. Idén sokan e-mailben kapják meg az értesítőt, amelyből kiderül, november 17-ével mennyi késedelmi pótlékot ír elő az APEH. A fizetéssel nem érdemes várni, mert a végrehajtó sem vár. Ha a folyószámla kivonat egyes adónemeken túlfizetést, másokon hátralékot mutat, nem jelenti azt, hogy nincs tennivaló.

nincs nev

Az adóhatóság nem összességében, egyenlegében vizsgálja   a folyószámlát, hanem adónemenként.  Ezért aki azt tapasztalja, hogy van túlfizetés és  hátralék is a folyószámláján, annak intézkednie kell az átvezetéssel történő rendezés érdekében. Ez azért is fontos, mert ezt az adózó közreműködése nélkül, hivatalból nem végezheti el az adóhatóság.A napokban egyre többen kapnak levélben, e-mailben értesítést az adóhatóságtól, amely folyószámla kivonatot, késedelmi pótlék értesítést tartalmaz. 

A folyószámlán nyilvántartott hátralékok már lejárt esedékességű kötelezettségeket tartalmaznak. A pótléklistában közölt 2007. évi késedelmi pótlék összege viszont 2008. november 17-én kerül előírásra a folyószámlán, tehát ettől az időponttól válik végrehajtható tartozássá. Akinek nincs lehetősége átvezetéssel rendezni a tartozását, illetve az átvezetés ellenére mégis marad befizetendő adója, eleget kell tennie fizetési kötelezettségének. Ellenkező esetben az adóhatóság végrehajtási eljárást kezdeményez - tájékoztatott Miklós Orsolya, az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága hátralékkezelési főosztályvezetője.

A végrehajtási eljárás előzetes felszólítás nélkül a végrehajtási cselekmény foganatosításával indul - hívta fel a figyelmet a szakember. A végrehajtási cselekményeknek nincs kötelező sorrendisége, a végrehajtó mérlegelésétől függ, hogy milyen végrehajtási cselekményt foganatosít elsőként, de dönthet úgy is, hogy egyidejűleg több végrehajtási intézkedést tesz. A végrehajtónak a végrehajtási cselekmény kiválasztásánál a hatékonyságot, a gyors megtérülést kell elsősorban figyelembe venni. Ez annyit jelent, hogy bankszámlával rendelkező adózó esetében az azonnali beszedési megbízás, munkahellyel rendelkezőknél a munkabérletiltás, nyugdíjasnál pedig a nyugdíjra vezetett végrehajtás lesz az első lépés az adóhatóság részéről.

Az adózóknak akár a folyószámla kivonat kézhezvételét követően, akár a már megindított végrehajtási eljárás során lehetősége van arra, hogy fizetési könnyítési, méltányossági kérelmet terjesszenek elő. Ha a kérelmet a végrehajtás elrendelését megelőzően benyújtották és a fennálló tartozás tekintetében első kérelemnek minősül, nem kerülhet sor végrehajtásra.

Ha a végrehajtás már folyamatban van, akkor a kérelem - csak az első kérelem! - beérkezését követően a végrehajtási eljárás szünetel. A végrehajtás szünetelése nem jelenti a végrehajtás megszüntetését, az ugyanis csak a tartozás megtérülésével szűnik meg. A szünetelés beálltának az a következménye, hogy további végrehajtási cselekmény nem foganatosítható. Ha tehát a kérelemnek helyt ad az adóhatóság és engedélyezi a részletfizetést, a végrehajtás a részletfizetés teljesítésének időszaka alatt szünetel, de csak akkor szűnik meg, ha a tartozást maradéktalanul rendezik, csak ezt követően lehet feloldani az ingó-, ingatlan foglalást, értesíteni a cégbíróságot a végrehajtás megszüntetéséről - hívja fel a figyelmet a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!