Gazdaság

2008.08.05. 02:29

Repcemag mérlegen

<strong>Székesfehérvár</strong> - Mérleget vont a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, s megállapította: a repce rekord termést adott az idén. A gazdálkodók óvatosabban nyilatkoznak, szerintük jó évet zártak a keresztes növénnyel.

Zsohár Melinda

- Jövőre lehet pályázni olajprésre - tett ígéretet Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az aratási összegzés alkalmával. A repcét ugyanis jószerivel mind külföldre viszik a kereskedők, s majd onnan érkezik vissza feldolgozott formában. Az étolaj és a biodízelolaj alapanyagát alig csekély mértékben dolgozzák fel itthon, s ez nem szerencsés megoldás.

- A repce vetése augusztus 20-a után kezdődik, de már a kereskedők kötik a szerződéseket a gazdálkodókkal a jövő évi termésre - számolt be róla Nagy Attila agrármérnök, a Szekszárdi Növény Zrt. területi értékesítési vezetője. A szakember szerint jövőre némi árcsökkenést prognosztizálnak a repcére, bár ahogyan mondani szokták, sötét ló a növény ebből a szempontból. A tengerentúli vetőterületek aránya, az időjárás, a biodízel iránti kereslet együtt és külön-külön is befolyásolja a majdani árat. A hazai termesztőknek sokkal nagyobb problémája a költségnövekedés.

Magyarországon általában 35-40 féle hibrid- és ugyan-ennyi fajtarepcét vetnek el ősszel. Az előbbieket kicsit többet kell kényeztetni , viszont megfelelő szaktudással nagyobb terméshozammal kecsegtet. A műtrágyák ára azonban az égbe szökött - erről panaszkodtak a minap Székesfehérváron tartott repcetermesztők kerekasztal-beszélgetésén, tájékoztatott Nagy Attila. A megjelent mintegy ötven gazdálkodó szerint a műtrágya-előállítók közös áremelése veszélybe sodorja magát a termesztés sikerét! Egy bizonyos műtrágya tonnája tavaly 80 ezer forintba került, idén 270 forintért volt. A 400 százalékos áremelkedésre más ágazatok is panaszkodnak. A kőolaj világpiaci áremelkedésére érzékenyen reagál a termék, de az agrárium nehezen birkózik meg e ténnyel. Az intenzív földművelés és növénytermesztés pontos technológiai fegyelmet és megfelelő mennyiségű hatóanyagot - műtrágyát, növényvédőt - igényel, csak kis mértékben lehet elétérni tőle kockázat nélkül. A termelők általában a biztos kéttonnányi jövőbeni termésre kötnek szerződést a kereskedőkkel már most, s a jövő esztendei betakarítást követően a napi áron értékesítik az efölötti termést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!