Gazdaság

2008.08.18. 02:28

Nőtt a szakmunkások és a szellemiek iránti igény

Székesfehérvár - Bár az országos 8-cal szemben alig 5,1 százalékos Fejérben a munkanélküliségi ráta, a gazdaságilag aktív népesség az előző negyedévinél 1200 fővel kevesebb.

Klecska Ernő

2008 júliusában a regisztrált álláskeresők száma 14136 fő, az előző havinál 188 fővel (1,3 százalékkal), az egy évvel korábbinál 752 fővel (5,6 százalékkal) több. Az álláskeresők száma a júniusihoz viszonyítva csupán két körzetben csökkent: Bicskén 4 fővel, Gárdonyban 12 fővel. Az egy évvel korábbihoz képest Dunaújváros térségének kivételével mindenütt nőtt az álláskeresők száma. Közülük Bicske térsége emelkedik ki, ahol csaknem egynegyedével vannak többen a regisztrációban, de Sárbogárd körzetében is jelentős, 15,8 százalékos növekedés tapasztalható. Az álláskeresők mintegy kétötöde Székesfehérvár, egyötöde Dunaújváros, egy-egy tizede Sárbogárd illetve Enying körzetében található.

Az álláskeresők közt a nők vannak többségben. Arányuk az év elejétől folyamatosan nőtt: júliusban elérte az 53,8 százalékot, ami az előző havinál 1 százalékponttal több, az egy évvel korábbinál 1,5 százalékponttal kevesebb. Ezen időszakban az álláskeresők harmada szak-, háromtizede betanított munkás volt, a segédmunkások és a szellemiek aránya egyaránt megközelítette az egyötödöt. Az egy évvel korábbihoz képest a szakmunkások és a szellemiek aránya mérséklődött, ami azt jelzi, hogy megnőtt irántuk a kereslet. Júliusban 747 új állást jelentettek be a munkáltatók, a júniusál 42,8 százalékkal kevesebbet. Ezeknek háromötöde a szolgáltatások, kétötöde az ipar területéről érkezett. Az építőiparból 28, a mezőgazdaságból csak 4 üres állást jelentettek be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!