Gazdaság

2008.08.25. 02:29

Csak infláció ne volna!

<strong>Székesfehérvár</strong> - Nem is olyan rosszak a magyarországi bérek - szűrhetjük le a legfrissebb statisztikai adatokat vizsgálva. Csak ne volna számottevő az infláció, és ne lenne annyi levonás! Nekünk itt Fejérben kiváltképp örülni kellene: a főváros után nálunk a legmagasabbak az átlagkeresetek.

MTI

Az idei első fél évben a bruttó átlagkeresetek összes-ségében 8,2 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - derül ki a KSH friss jelentéséből. Ez - a 6,8 százalékos inflációt figyelembe véve - azt jelenti, hogy a reálkereset fél százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az év első hat hónapjában a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 946 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében 4,9 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,1 százalékkal emelkedett. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első hat hónapjában 196 ezer 400 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188 ezer 700 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké pedig 219 ezer 400 forintot ért el.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 8,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkereseti indexe 105,4 százalék, a versenyszférában dolgozóké pedig 109,9 százalék volt.

Az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek a pénzügyi tevékenység (16,3 százalék), ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (13,9 százalék), kereskedelem, javítás (10,3 százalék), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (8,9 százalék) gazdasági ágban.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) átlagkereset 7,7 százalékkal nőtt az előző év január- júniushoz képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,7 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 5,8 százalékkal lett magasabb.

Január és június között a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 120 ezer 800 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89 ezer 400 forint, a szellemi foglalkozásúaké 155 ezer 800 forint. A nettó kereset így átlagosan 7,3 százalékkal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférát 8,5, a költségvetési szervezeteket 5,2 százalékos növekedés jellemezte.

A keresetek alakulásáról érdekes adatok találunk az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) internetes honlapján is. Eszerint a keresetek nem csak végzettség, beosztás, életkor vagy éppen a nem szerint szórodnak, de számottevő eltérés tapasztalható az ország egyes vidékei között is. A legtöbbet a Budapesten élők keresnek (átlagosan több mint 200 ezer forint). Rögtön ezután Fejér megyei következik (átlagban 186 ezer és 200 ezer között)! A képzeletbeli dobogó harmadik fokán áll az iparilag ugyancsak fejlett Győr, Komárom, illetve Pest megye.

A fizetések persze foglalkozás szerint térnek el a leginkább egymástól. Az ÁFSZ hatszáz foglalkozás kereseti adatait tette közzé. Eszerint a legjobban fizetett szakmák között található a légiirányító (763 ezer), a pilóta (551 ezer), a bíró (539 ezer) és az ügyész (544 ezer).

A jól fizető területek között szerepel még az igazságszolgáltatáson kívül a pénzügyi szféra is. Adószakértőként bruttó 372 ezer forint, pénz és hitelgazdasági szervezőként 344 ezer, könyvvizsgálóként 335, közgazdászként 323 ezer forint üti az ember markát.

Érdekesség, hogy néhány reál terület művelője is 300 ezer forint feletti javadalmazásra számíthat. A meteorológusok átlagbére 340 ezer, a matematikusoké 340 ezer, a statisztikusoké 307 ezer.

A statisztika szerint a 240- 300 ezer forintos sávban lehet keresni a mérnöki szakmában: gyengeáramú villamosmérnökként a felső régióban (296 ezer), építőmérnökként és mezőgazdasági mérnökként az alsóban (240 ezer).

Mindez persze csak átlag, amitől egyes esetekben akár több tízezer forintos eltérés is előfordulhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!