Gazdaság

2008.08.27. 02:29

A pénztárcánkra utaznak

<strong>FMH-összeállítás</strong> - Egyre-másra nyílnak a megyeszékhelyen és a városokban is az áruházláncok üzletei. Sok van-e belőlük vagy kevés? A kereskedelmi láncok számára ez nem kérdés - tűnik ki a tudósítóink által adott körképből.

Fejér Megyei Hírlap

Ami a székesfehérvári helyzetet illeti, jelenleg is nagy mozgás jellemzi az élelmiszerláncokat. A tartószerkezetek megépítése után már a körforgalom, az útcsatlakozás kiépítésénél tartanak az előbb említett, Maroshegyen épülő Interspar és Praktiker esetében. Mint arról korábban beszámoltunk, hosszú évekig ment a huzavona, hogy az egykori Ikarus-sportpálya területén épülhet-e, és milyen konstrukcióban bevásárlóközpont. Az új komplexumot a tervek szerint a jövő év első felében adják át a vásárlóknak, s a két nagyáruházon kívül kisebb szolgáltatóegységek is helyet kapnak az épületben.

A 8-as út Fehérvárt elkerülő szakaszán még a tavasszal adták át a Park Centert, ahol csaknem tízezer négyzetméteren tizenhét különböző szakáruház kap majd helyet, néhány üzlethelyiség azonban még üres. A Téglagyár melletti területen nem csak ez az üzletközpont épült fel, néhány napja nyitotta meg itt első székesfehérvári boltját az osztrák tulajdonú Aldi is. (Ez egyébként nem az első Aldi a megyében, hiszen Gárdonyban már korábban megnyitották a lánchoz tartozó egységet.) A murvás parkolót korábban - mint azt megírtuk - ötmilliárd forintért megvette a francia érdekeltségű Ségécé cégcsoport, amely egy bevásárló-, szolgáltató-komplexumot kíván ott létrehozni. Az építkezés kezdésének időpontja egyelőre ismeretlen, s azt megelőzően szükséges a régészeti kutatásokat is elvégezni.

A Velencei-tó környékén élők viszonylag szerencsés helyzetben vannak, hiszen a megyeszékhely, Székesfehérvár közelsége - az elég jó közlekedés révén - biztosítja számukra a bevásárlási lehetőségeket, a kínálat sokszínűségét. Ennek ellenére Gárdonyban néhány esztendeje úgy döntött a képviselő-testület, hogy teret ad az egyik ismert áruházlánc üzletének. A Penny nyitott a városban, ahogy a helybeliek mondják, jókor, mert a kisebb boltok tulajdonosai nem a legkedvezőbb árakon kínálták portékáikat. Az első nagyobb üzletet követte a Spar, utána megépült a Vásárcsarnok közvetlen közelében egy Plusz, majd nemrégiben a legújabb bolthálózat, az Aldi is helyet kapott a város főutcáján. Egy időben fölvetődött a kérdés: minek épül egy ilyen népességű városban annyi üzlet? A válasz szerint felépülésükkel kultúrált körülmények közt, minden alapvető élelmiszert - és természetesen ennél több árucikket is - lakóhelyük közelében tudnak megvásárolni a gárdonyiak. Pontosabban nem csupán a gárdonyiak, hanem a tókörnyéken és az annál távolabb élők is. A tendencia töretlen: a kiépülő és megváltozó városközpontban egy Tesco üzlet is helyet kap.

Kápolnásnyéken ugyan évek óta sikeresen működik egy magánáruház, a testület tagjai mégis foglalkoznak a gondolattal, hogy egy Spar áruházat is beengednek a területre. A település körforgalmához közel, szinte a település központjában 11 ezer négyzetméteres terület áll a beruházás rendelkezésésre, de egyelőre a rendezési terv módosításáról döntenek a képviselők. Az előzetes tervek szerint a terület beépítése 40 százalékos lehet, ami azt jelenti, hogy a településen 4400 négyzetméter alapterületű üzlet épülhet fel az engedélyek birtokában.

Amint azt Törő Gábor, a településfejlesztési bizottság elnöke elmondta, Móron sokáig az Áfész volt az egyeduralkodó a kiskereskedelemben. Az ezeredfordulón aztán megjelent a borvárosban az első külföldi multi, a Penny Market, amely az akkori tervek szerinti majdan felépítendő új buszpályaudvar helyét szemelte ki. A területért 60 milliót fizettek, és mivel a városnak akkor nem állt - sőt azóta sem áll - rendelkezésre az építkezéshez szükséges összeg, megkapták a területet - meséli a bizottság elnöke. Nagyjából ekkor jelent meg a Tempó élelmiszerlánc is a városban, az általuk nyitott áruház azóta a CBA bolt lett. (A leginkább a Lázás fivérek nevével fémjelzett magyar áruházlánc sikere egyelőre töretlennek látszik, legutóbb egyik kollégánk dél-dalmáciai nyaralása során botlott bele a cég helyi képviseletébe.) A városközpontban található egykori Vértes áruház épületét a Plus áruház bérli mind a mai napig. Két éve a Lidl, az országban elsőként épített Móron új egységet a 81-es út mellett, s emellett épült fel fél éve a város második Plus áruháza. (Mivel jelenleg a Spar éppen felvásárolja az áruházláncot, az hamarosan Spar, vagy Interspar áruházzá változik - teszi hozzá a településfejlesztési bizottság elnöke.) Valamint szintén ezen a területen készül beruházni az Aldi is. A területet már megvásárolták, az építkezés azonban még nem kezdődött el. A Móron terjedő kósza híreket cáfolva Törő Gábor elmondta, mégsem nyit boltot a városi strand területe mellett a Tesco, akivel az opciós szerződésekig jutottak, mire - a bizottsági elnök szerint - a felsővezetés úgy döntött, egy időre visszafogják a magyarországi fejlesztéseket. Nem így tesz viszont a szépségiparban utazó DM, amely a város egyik legpatinásabb éttermének, a Fekete Gyémántnak a helyén nyit boltot várhatóan a jövő évtől.

Dunaújvárosban már a második, nagy alapterületű szaküzleteknek helyet adó Park Center épül. A kereskedelmi központ mellett az Aldi nyit üzletet, s hamarosan a Lidl új áruháza is fogadja az újvárosi vásárlókat.

A bicskei kistérséget már korábban megtalálták a multinacionális cégek. Ez egyrész köszönhető a főváros, másrészt pedig az M1-es autópálya közelségének, nem is beszélve az itteni munkaerőről. A Spar egyik, illetve első logisztikai központja (a másodikat a napokban avatták fel Üllőn) szintén a városban található. Bicskén egyébként az első nagyobb bevásárlóközpontot is ez az üzletlánc alakította ki. A lakók igénye azonban ennél nagyobb - derült ki nem rég az általunk végzett rögtönzött fölmérésből. Az utca embere szerint ugyanis egy nagyobb üzlet nem elég. Vágyuk az új CBA üzletével teljesül, ahogy például az etyekieké is teljesült.

Épül, készül, s a tervek szerint idén december első dekádjában - tehát a Mikulás hozza - átadják Sárbogárd északi részén az ötezer négyzetméter alapterületű új Tesco áruházat, amely a hipermarket kategóriába tartozik. A már meglévő és működő Penny, Plus és Lidl kereskedelmi lánc után a negyedik lesz az angol érdekeltségű bevásárlóközpont. Juhász János, a város polgármestere elmondta, hogy - bár sokan nem értik, hogy minek négy multi cég egy ekkora kisvárosba - ennek több előnye is van. Versenyezzenek egymással olcsóságban, ebből is csak a vásárlók nyernek, de nem elhanyagolható a munkahely-teremtés sem. Az új Tesco áruház például 100-120 munkahelyet teremt a magas munkanélküliséggel küszködő térségnek, valamint 206 új parkolóhely megépítésére is kötelezték a beruházót. A szélesebb termékskála pedig feltehetően vonzza majd a környékbelieket a kistérségi központba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!