Gazdaság

2007.10.18. 02:29

Kíméletesebb üzem

Várpalota - Ígéretesen kezdett az Inotal Alumíniumfeldolgozó Kft., jelentősen csökkentették a gyár által kibocsátott szennyezést és új környezetkímélő fejlesztéseken dolgoznak.

Kovalcsik Katalin

A már új tulajdonosok birtokában lévő Inotalnál megszűnt az elektrolízisre épülő technológia és a veszélyeshulladék-lerakás - tudjuk meg Somogyi Ferenc vezérigazgatótól, aki azt mondja, a cégát-alakulás utáni első teendők között szerepelt a termékszerkezet és a szervezeti struktúra átvizsgálása. A szervezeti átalakítás karcsúsítást is eredményezett. Ma kevesebb a vezető. Felülvizsgálták a beszállítói szerződéseket, néhányuktól megváltak és újakkal kötöttek szerződést. A Mal-tól munkáltatói jogutódlással átvett létszám nem változott, 314 alkalmazottat vettek át, a jelenlegi létszám 317. Somogyi Ferenc szerint megnyugodtak a kedélyek, a dolgozók nem érzik létbizonytalanságban magukat, a tulajdonosok által is elvárt 37 ezer tonna termék gyártása teljesíthető. A tervezett éves árbevétel 24-25 milliárd forint. A cél, hogy eredményessé tegyék a vállalat működését. A fejlesztésekről a vezérigazgató szerint még nem születtek meg a döntések, de új technológia bevezetésére is készülnek, eredményeként a foglalkoztatottak létszáma is növekedhet. A használaton kívüli épületeket nem értékesíteni akarják, bérlőket keresnek. Ideális esetben olyan befektetők jelentkezését várják, akik az Inotal által gyártott alapanyagok továbbfeldolgozását végeznék. Az Inotal ma villamos ipari és dezoxidációs célú durva-huzalokat, alumíniumszalagokat, hidegfolyatási tárcsákat és húzott huzalokat gyárt. A 37 ezer tonna késztermék előállításához 22 ezer tonna primer alumíniumtömböt és 17 ezer tonna alumíniumhulladékot használnak fel. A primerfémet nagy fémtőzsdei beszállítóktól, a hulladék-alapanyagot belföldi nagykereskedőktől szerzik be. A társaság nem folytat olyan tevékenységet, mely következtében az engedélyezett értéknél magasabb szennyezés keletkezne. A technológiai olajjal szennyezett anyagokat ártalmatlanítókba szállítják, a salakot a tulajdonos érdekeltségi körébe tartozó céghez feldolgozásra. A gyár által kibocsátott levegőszennyezés a korábbinak négy százaléka. A technológiából adódóan szén-dioxid-, nitrogén-oxid- és porkibocsátással lehet számolni, de a megengedett határértéket nem haladják meg. Az olvasztómű a legkorszerűbb technológiát képviseli. Az új olvasztóval szemben döbbenetes kontrasztot mutat a leállított és kiürített kohócsarnok. Ide tervezik 2008-ra a fejlesztéseket. A fémmegmunkáló csarnokokban alakítják, hengerlik, húzzák, hasítják a fémet a megrendelt méretre, formára, felületre. A megmunkált fémből csomagolóiparban használt palackok, tubusok készülnek, a szalagokat és a huzalokat a villamos ipartól az autóiparig alkalmazzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!