Gazdaság

2006.11.07. 03:29

Bővítést tervez a Denso

Székesfehérvár - Nem csak a dolgozók létszámát növeli folyamatosan a Denso, a gyár jövő tavasszal beruházásra készül üzeme alapterületét és gyártósorait is bővíti majd.

Miskei Anita

- Több száz embert vettünk, veszünk fel, elsősorban betanított munkásokat, operátorokat. Kisebb százalékban keresünk mérnököket is, főként pályakezdőket - mondta Mezőközy András. Megrendeléseik nagymértékben megszaporodtak, melynek szerinte az az oka, hogy a vevői igények is nagy ütemben növekednek, amit ki kell tudni elégíteni mind Európában, Thaiföldön és Japánban is. Elsősorban a Fornak, a Toyotának és a Nissannak szállítanak.

- Amíg ilyen nagy az igény a munkánkra, a termékeinkre, addig folyamatos műszakban dolgozunk. Ez egy munkaszervezési kérdés, ami arra irányul, hogyan legyünk hatékonyabbak. Ráadásul a magyar mentalitással nagyon nehéz megszokni a japán munkakultúrát. Nagyon magas elvárások vannak, nagyon feszes munkatempót kell követnünk. Ez egy nagyon feszes munkatempó, rövid szünetekkel, japán módra. Szerintük erre a termelékenység és a fegyelem miatt van szükség. A japánok által felállított követelményeknek meg kell felelnie mindenkinek, ebben azonban maguk járnak elöl jó példával. A követelmények és a megnövekedett munkásállomány vonzata, hogy nagyobb a fluktuáció is. Ráadásul szezonálisan ingadozik a létszám, a nyári szezonban, a mezőgazdasági, idegenforgalmi időszakban nehezebb munkaerőt találni.

A Denso székesfehérvári üzeme jövőre bővül, a gyár területén beépítenek egy újabb részt, további gyártósorokat állítanak munkába.

- Szeretnénk ennél a négyezer körüli létszámnál megmaradni, esetleg egy kicsit fölé menni. Tavaszig még biztosan folyamatosan veszünk föl embereket - mondta a bővítés kapcsán a humán erőforrás igazgató. A cég célcsoportja és felvételi területe Székesfehérvár és környéke valamint Várpalota, innen van a legtöbb dolgozójuk. - Ezt az alapcélcsoportot egyre nehezebb volt megtalálni, ezért új területeket kerestünk, ami mára egy 80 kilométeres sávban határolható be. Vannak járataink Cecéről, Sárbogárdról és Tolna megyéből is. Szlovákiában is próbálkoztunk, de szerintünk ez már nagyon messze esik. A komárnói munkaügyi központtal felvettük ugyan a kapcsolatot, de olyan kevés volt a munkaerő, hogy egy tágabb kört kellett volna néznünk északi szomszédunknál, ami a cégnek már nem érte volna meg. A nyitás amiatt volt, hogy a székesfehérvári és enyingi körzetben az utóbbi időben nem találtunk megfelelő minőségű munkaerőt - tette hozzá.

A Denso szinte minden állásbörzén ott van - árulta el a humán erőforrás igazgató, járnak Győrbe, Miskolcra, a Budapesti Műszaki Egyetemre, de a határon túlra is elmennek, ha találnak motivált embereket - hangsúlyozta. - A szakemberek felkutatása nehéz, meglepő módon még mindig a nyelvtudás hiánya a legnagyobb probléma. Pedig a Denso preferálja a pályakezdőket, a japán cégek szeretik mind az operátoroknál, mind pedig a mérnököknél a fiatalokat. Fontos ugyanis, hogy részt vállalhassunk egy-egy pályakezdő szemléletének, munkamoráljának kialakításában. Ha valaki megfelelő attitűddel, nyelvtudással jelentkezik, előny, ha fiatal. Most tervezünk kidolgozni egy olyan rendszert, melynek segítségével a fiatal tehetségeket már az egyetemi évek alatt nyomon követhetjük, hogy gyakornokként, majd képzett szakemberként építsék karrierejüket a Densonál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!